Railways of the World-The Card Game Expansion (Eagle Games)


Fakta:
Innehåll: 55 spelkort, litet regelark.

Här kommer 55 extra kort till grundspelet utspridda på ett antal olika delar, av vilka du adderar en eller fler till ett parti.

20 av spelkorten utgör dock bara fler exemplar av kort bekanta från grundlådan, du får 10 stycken kort med värde 1 samt 10 stycken med värde 2 (totalt 4 kort i respektive linjefärg, ex. Grön 1-1-2-2). De innebär såklart ingen förändring av grundspelet alls, men låter dig kanske bygga fler och/eller längre mer värdefulla linjer.

5 kort utgörs av lokomotiv, eller vilda jokrar, att också använda enligt de vanliga reglerna.

5 kort utgör städer i grå färg. Olyckligtvis nämner det korta regelarket inte vad dessa gör eller hur de används. Efter att ha konsulterat spelforum på nätet verkar de fungera som vanliga orter i vilka slumpade varor kan dyka upp, för att sedan transporteras till andra orter i matchande färg.

5 kort är så kallade switch-kort, kort som på en sträcka kan låta dig börja linjen i en färg för att med en switch någonstans på mitten avsluta samma linje i en annan färg, redo att ansluta till en stad. De gör det med andra ord lättare att färdigställa linjer i ett visst drag om du skulle sitta med en mix av olikfärgade kort på handen. Dessa kort blandas inte in i leken utan varje spelare får varsitt att använda en gång under partiet.

10 kort utgör 5 par av tunnlar, varje spelare får varsitt par att använda en gång på passande plats. Korten spelas ut, i kombination med minst två linjekort för att ansluta två på spelplanen existerande städer. Du lägger minst ett linjekort ut från en stad och därefter en tunnel. På någon helt annan plats lägger du ut ditt andra tunnelkort och minst ett linjekort in till en annan ort. Linjekorten du ansluter till dina tunnelkort (och därmed till städerna) måste vara i samma färg. De båda orterna, oavsett faktiskt avstånd, är nu i det fortsatta spelet närliggande och direkt anslutna till varandra. Linjens faktiska värde är summan av linjekortens värden på ömse sidor av tunnlarna. Det här är väl ett av de festligare bidragen i expansionen.

Sist och slutligen kommer 10 baronkort, 10 unika spelkort som vid starten ger dig ett (dra två kort, behåll ett) hemligt uppdrag med en möjlighet till bonuspoäng vid spelets slut. Korten är förstås lite obalanserade, något kräver flest kontroll över städer av viss valör för t.ex. 6 extra poäng, andra kort ger dig 1p per vara i en viss färg du får fram till en destination, eller 1p per linje du bygger till en blå stad, en röd stad osv...

Egentligen ingenting i den här lilla expansionen, en blygsam hög med små spelkort, känns direkt nödvändigt att skaffa och spela med. Tunnlarna är väl de som förändrar mest på ett intressant, spännande och inte alltför svårt sätt. Baronkorten är en skojig bonuschans, känd från brädspelet, men kan å andra sidan vara lite orättvisa. Fler linjekort och lokomotiv verkar mest vara med för att låta spelet tillåta en femte spelare. Spelpjäser för en sådan femte deltagare måste man dock köpa extra. Betyget kan inte bli annat än en ordinär medeltrea. De här korten får förstås plats i boxen för grundspelet.