Railways of the World-The Card Game (Eagle Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: 8+ år
Speltid: 30-60 minuter
Innehåll: Tygpåse, startbräde, startspelarkort, poängbräde, 4 referenskort, 25 stadskort, 21 joker-/lokomotivkort, 65 rälskort, 60 varukuber i trä, 48 plasttåg, regelhäfte
Konstruktörer: James Eastham & Steve Ellis

Jag har spelat Railroad Tycoon flera gånger tidigare och alltid haft trevliga spelstunder, om än kanske långa. Det spelet utvecklades sedan något lite och bytte namn till Railways of the World. Detta är alltså kortspelsversionen av brädspelsförlagan.

Och hur otroligt det än låter är nästan samtliga regler från brädspelet intakta och gällande även här, spelet spelas i princip på exakt samma sätt, fast med spelkort. Så har du gillat brädspelet kan du säkert gilla detta, men visst erbjuder originalet en maffigare spelupplevelse och ser måhända mer lockande och överblickbart ut på bordet. Och som kortspel betraktat tar detta en stor yta i anspråk, kanske rentav väl stor för vad som känns passande för ett kortspel.

Asken må vara liten och behändig men med ett kort intill ett annat, intill ett annat, intill ett annat, olika sträckor som strålar ut från olika städer åt olika håll kan inte vilket litet kaffebord som helst räcka till. Skall man kunna överblicka detta på enklaste sätt bör inga kort läggas omlott så spela helst på fullstort matbord eller golvet!

Railways of the World handlar om att bygga upp järnvägslinjer mellan olika städer, för att sedan mellan somliga städer frakta olika varor till specifika destinationer. Röda varor skall levereras till en rödmärkt stad, gula till en gul, blå till en blå osv. och alltid till den mest närbelägna.

Spelarna turas om att spela ut spelkort för att i ett enda drag från en stad någonstans skapa en helt ny och komplett linje till en annan ort. Med nya städer i nätverket produceras ytterligare nya varor som senare kan fraktas längs gamla och nya järnvägsspår till passande orter, i utbyte mot de poäng som kan ge dig segern när allt är slut.

Och slut är det när antingen alla spelkorten dragits, det är slut på varukuber eller en spelare placerat ut samtliga sina plasttåg längs de linjer man byggt upp, vilket som nu inträffar först. Utställda tåg i ens färg markerar såklart ägarskap över respektive sträcka, och bäst och billigast för en spelare är det såklart att frakta varor på egna linjer. Det är dock snudd på omöjligt att klara sig ifrån att även behöva utnyttja motståndarens järnvägar, så gör det när så är nödvändigt, men poäng går då även till en eller flera konkurrenter, allt beroende på hur många och vems linjer du använder.

I din tur väljer du att utföra en av fem olika handlingar; bygg upp en ny linje till en stad (och få poäng för densamma, fler såklart ju längre den är), spela ut ett lokomotiv (nödvändigt för att kunna frakta varor längs linjerna och varje extra lokomotiv låter dig frakta till en stad ett steg längre bort), leverera en vara (flytta en vara från en stad till en annan, där staden ifråga måste ha samma färg som varan. Ligger staden alltså t.ex. 3 städer bort behöver du alltså ha lagt ut minst 3 lokomotiv. Första sträckan varan färdas måste vara din egen, sen kan du utnyttja egna och andras linjer efter behag, med poängutdelning till alla vars sträckor utnyttjats).

Du kan även välja att istället kasta ett kort för att få dra ett nytt eller få fylla på med en ny vara i en stad som redan tömts på sådana. Eller helt enkelt passa och göra inget.

Ditt andra spelmoment blir att under alla omständigheter dra ett eller två kort till handen. Dra dolt från en gemensam draghög, välj från 3 uppvända och/eller från uppvänt kort i kasthögen.

Sist i din tur kollar du att du inte samlat på dig alldeles för många spelkort. Du får inte ha fler än 13.

Ja, det var Railways of the World-kortspelet! Den som samlat mest poäng vinner alltså och poäng får man således genom att bygga järnvägslinjer och genom att leverera varor till olika platser. Ju längre sträckor som byggs (dvs. bruk av kort med samlat höga värden) desto mer poäng erhålls. På samma sätt ger varor som transporteras över långa avstånd (över och förbi många städer) mer poäng än korta frakter. Det gäller bara att hålla koll på längs vems sträckor man transporterar!

Spelet fungerar absolut som en enklare variant av brädspelet, men visst finns här en rätt stor slump i form av dragna kort. De styr i hög grad hur ditt byggande kommer att bli och där någon tursamt hela tiden kan få 2poängs-kort drar någon annan kanske bara de värda 1p och blir poängmässigt raskt frånåkt. Sett till ett helt parti torde dock slumpinslaget jämna ut sig, dessutom kan du ju ofta välja att plocka kort från olika ställen och på så sätt motverka slumpen något.

Det här ett trevligt spel där den kanske största invändningen mot det är att det tar upp en stor yta. Det är lagom lättsamt men samtidigt utmanande, ett hyggligt alternativ, och ett mer snabbspelat sådant, till en rejäl brädspelssession med originalet. Snygga tåg i plast får man också spela med! Stark trea i betyg.