Rack-O (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: Från 8 år
Innehåll: 1 kortlek numrerad 1-60, 1 bricka med två fack samt 4 kortställ och regelhäfte

Rack-O, vilket höjdarspel! Busenkelt att lära sig och farligt beroendeframkallande. Ett parti blir snabbt många flera och Rack-O kommer lätt att plockas fram när det behövs en stunds förströelse utan krav på några förkunskaper eller förberedelser. Varför är det först nu jag stöter på det? Och varför har jag inte själv kommit på detta mycket underhållande spel? Så fantastiskt genialt egentligen…….

Varje spelare har en korthållare i plast framför sig. Denna har plats för 10 spelkort och kommer att vara full hela spelet igenom. Korten kommer du dock såklart att försöka byta ut. Spelkortleken innehåller 60 kort, var och ett märkt med en siffra från 1-60, så det finns bara ett kort av varje valör. Inför spelstarten blandas de alla och varje deltagare får 10 kort vardera. I tur och ordning som man får dem placeras de in i varsitt fack i korthållaren, så att denna successivt fylls. Korten får i detta läge inte flyttas om och några fack får inte hoppas över så dina tio kort hamnar naturligtvis (oftast i alla fall) i en riktig oordning. Målet med Rack-O är att ordna sina tio kort i hållaren i nummerordning, så att ditt lägsta kort är först, närmast dig i hållaren och att varje efterföljande kort sedan har allt högre värde. Lägsta kortet närmast, högsta kortet längst ifrån dig, och resten däremellan i ordning helt enkelt.

Nu när alla fyllt sina hållare utgör resten av korten en draghög. Översta kortet i denna vänds upp, läggs intill och bildar en kasthög. Spelet kan börja! I varje drag har spelaren två val.
(1) Ta upp det öppna, synliga kortet och placera detta på valfri plats i sin hållare. Kortet som ersätts läggs synligt överst i kasthögen.
(2) Det andra alternativet är att chansa och dra det översta okända kortet i draghögen. Vill man behålla detta byter man ut ett befintligt kort och placerar det nya på samma plats. Var det ett kort man inte ville behålla får det kastas öppet och ens tur är över.

Nästa spelare fortsätter och väljer återigen mellan att ta ett okänt kort eller det senast uppvända ur kasthögen för att i varje drag ha möjligheten att byta ut ett eget kort. Allt självklart i syfte att bli den förste med att få sina kort i successivt stigande ordning. Först med alla korten i rätt ordning får 75 poäng, de andra får poäng efter hur många kort de, med början vid första kortet, fått vara högre än det föregående. Fem poäng per kort utdelas för alla utom omgångens segrare.

Rack-O innehåller dessutom några spelvarianter (ex. Bonus-Rack-O) där man kan kräva att minst 3 av korten i hållaren skall vara i exakt nummerföljd efter varandra (ex. korten 7-8-9, eller 31-32-33) eller att detta inte är nödvändigt men kan ge bonuspoäng. Blixt-Rack-O innebär att man drar ett okänt kort ur draghögen (eller det översta i kasthögen) och placerar det på valfri plats i korthållaren. Först när man fyllt korthållaren får man börja byta ut korten. Har du tur kan du kanske sätta alla dina tio kort på rätt ställen direkt.