Race 3000 (Lego)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 7+ år
Speltid: 20-30 minuter
Innehåll: Byggbar Legotärning, 166 Legobitar, regler samt bygginstruktion


Race 3000 är inte världens bästa spel, men det är okej, det fungerar. Framförallt är det bättre än somliga andra Legospel, även om det förvisso inte säger så värst mycket. Om man tittar på andra Legospel i barnspelsklassen får detta ändå ett medelbetyg, men jag tycker nog att så gott som alla Legospel erbjuder mer bygg och lek än välfungerande spelupplevelse.

Här är det racing i fokus och det är något som fungerar förhållandevis väl i Legoformatet. Med små medel, och kanske en bunt extrabitar, finns det ingen gräns för hur du kan bygga om din bana. Gör den lite kortare eller mycket längre, bygg fler parallella spår, depåer, lägg till genvägar osv. Race 3000 kan du kanske variera något lite mer än andra Legospel utan att behöva ändra så värst mycket i grundreglerna.

Här handlar det naturligtvis om att köra sin bil ett eller flera varv runt banan och sedan komma först över mållinjen, svårare än så är det inte. Två spår löper bredvid varandra banan runt, kasta tärningen och flytta framåt. Antingen får du 1-2-3-4 steg framåt eller också får du turbofart. Turbofart innebär 1-11 steg framåt beroende på hur långt du har till närmsta turbo-Legobit (eller var du nu har placerat dem). Ibland kan du få både turbofart och extrasteg, ibland kan du slå fram förflyttning enbart till en eller flera motståndare eller möjligen en mix av ovanstående förflyttningsmöjligheter.

På turboplatserna är det också möjligt att byta spår, annars fortsätter du hela tiden framåt på inslagen bana. Här och där finns oljefläckar som naturligtvis sinkar dig. Andra fordon på samma sträcka är dock inga problem, kommer du ifatt dem och måste vidare flyttar du helt enkelt vidare från första bästa lediga plats som rymmer ditt fordon.

I grundreglerna är det bara först fram längs de vanliga spåren som gäller. Alternativa regler beskriver förflyttning till depåer och utnyttjande av genvägar.