Race (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-6
Ålder: Från 9 år
Innehåll: 1 spelplan, 6 spelpjäser, 6 deltagarkort, 48 speedkort, 1 sedelbunt, 1 block med tipskuponger (för avancerat spel) och spelregler
Konstruktör: Wolfgang Kramer

Spelplanen är en racerbana där spelarna skall vara först över mållinjen med sitt fordon. Speedkorten visar tillåten maximal förflyttning för ett eller flera färgglada fordon och de blandas och delas ut till deltagarna. Med korten på handen inför spelstarten kan varje spelare räkna ut hur många steg man själv kan flytta de olika bilarna. Alla spelare kommer alltså att flytta alla bilar under spelets gång, inte bara sin egen.

Man startar spelet med 200.000 kronor och sedan blir det auktion om den gula, vita, blåa, gröna, röda och den lila bilen. Vilken bil du helst vill ha själv beror förstås på dina speedkort. När du kollat på dem och räknat samman de steg du kan flytta de olika bilarna ser du ju vilken bil du själv kan flytta längst runt banan. Det är troligen den bil du helst vill åt. Se till att vinna auktionen på den bilen, men betala inte hur mycket som helst. Du vill ju inte satsa mer än prispengarna för en topplacering. Spela sedan ett valfritt antal varv och därefter vinner den med mest pengar.

När alla spelare har varsin bil startar loppet. I tur och ordning spelar alla ut varsitt speedkort och flyttar samtliga angivna bilar i tur och ordning rätt antal steg framåt mot mållinjen. Sakta men säkert kommer bilarna framåt och dina kort på handen minskar.

Spelar du smart kan du i kurvorna se till att motståndarnas fordon blir instängda. I och med att bilarna måste flyttas i angiven ordning på speedkorten kan ibland instängda fordon gå miste om sina steg framåt. Finns det ingen öppen väg vidare så gör det inte...

Är det du som drabbas är det trist, är det motståndaren blir det ju betydligt roligare. Om oturen är framme kanske du blir helt beroende av motståndarnas välvilja för att själv kunna komma i mål.

Utöver vanliga speedkort finns kort som möjliggör spurt eller skada för endera av två bilar i tävlingen. Vid spurt rusar den ena bilen fram och lägger sig närmast bakom det andra fordonet, vid skada tas den ledande bilen tillfälligt av banan och måste vänta tills fordon nummer två kommer upp jämsides. Enkla regler, snabbspelat och festligt. Att sabotera för andra är nästan roligare än att vinna själv!