Quoridor (Gigamic)


Fakta:
Antal spelare: 2 och/eller 4 deltagare
Ålder: Från 6 år
Speltid: 10-20 minuter
Innehåll: Spelbräde, 4 spelpjäser, 20 barrikader, tygpåse, regler
Konstruktör: Mirko Marchesi

Quoridor spelas på ett mörkt bräde av trä där spelpjäserna rör sig över 9 x 9 upphöjda centimeterstora rutor. I skarvarna mellan rutorna finns möjlighet att ställa upp hinder för fortsatt förflyttning, barriärer i form av platta, rektangulära träbitar. Dessa täcker vardera 2 spelplansrutor med sin längd. Fem brickor i rad tvärs över spelplanen skulle alltså effektivt blockera all passage från en sida till en annan och dela in brädet i två skilda delar. Så är det dock inte tillåtet att bygga. Det måste alltid finnas en framkomlig väg, sedan kan den bli hur lång och slingrande som helst…

Det gäller att flytta sin spelpjäs från brädets ena sida till den motsatta kanten och du skall såklart göra det innan motståndaren lyckats göra detsamma. På enklaste sätt innebär detta 8 steg rakt fram men det är naturligtvis här barriärerna kommer in. Spelet heter ju inte Quoridor för inte. När pjäser flyttas framåt byggs barriärer upp. Pjäserna tvingas allt som oftast till långa omvägar och den som kan sinka konkurrenten mest vinner med största sannolikhet spelet.

På varje spelplansruta får det bara stå en spelpjäs och barriärer får man aldrig hoppa över, bara gå runt. En motståndare som står precis intill ens egen pjäs får man dock hoppa över om det är fritt utrymme på rutan bakom, annars finns det några få specialregler som kan tillåta en diagonal förflyttning om det skulle finnas många barriärer precis där ni båda står. Annars är reglerna synnerligen enkla.

Ta ett steg med din pjäs åt valfritt håll i rak riktning till en ledig ruta eller placera ut en barriär där du vill och kan. Ja, det är de två valmöjligheterna i din tur. Försök dock att tänka framåt och långsiktigt, du har inte hur många barriärer till förfogande som helst så när du byggt de blockader du kan återstår bara vanlig pjäsförflyttning, ett steg i taget…

I spel med två deltagare startar man såklart på motstående sidor och rör sig över brädet mot varandra. Här vinner den smartaste, den mest uppmärksamme, den som planerar framåt. Är det fyra deltagare har alla varsin kant av brädet att starta ifrån och röra sig mot.

Quoridor är i mitt tycke roligare på fyra spelare men spelet blir samtidigt något lite mer slumpartat med många deltagare. Det går inte alltid att förutse alla spelarnas drag och alla kan inte alltid, med en barriär, sabotera förflyttningen för alla andra lika mycket. Detta kan såklart innebära att när man förstör för någon annan i syfte att hjälpa sig själv så hjälper man möjligen även en annan motspelare som också vill fram där du rör dig. Hm, det vill man ju inte!

Snyggt, annorlunda, rätt festligt, gedigen kvalitet på delarna.