Quicksand (Fantasy Flight Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-5
Ålder: 12+ år
Speltid: 10-20 min
Innehåll: Spelplan i två delar, jokerkort, kvicksandskort, förflyttningskort, 6 stycken identitetsmarkörer och 6 upptäckare/spelpjäser
Konstruktör: Stefano Cavane

Sex upptäckare/äventyrare (blå, gul, röd, grön, vit och svart) tävlar om att komma först till grottan i slutet av spelplanen. Vägen dit går via frirutor, rutor i respektive äventyrares färg och träskmarker. Ibland är passagerna smala och en äventyrare som stannar på fel ställe blockerar vägen framåt för de andra. Det hela handlar förstås om att flytta sin egen äventyrare framåt och få de andra figurerna att sacka efter eller fastna i träsken.

Det speciella är att vem som är vem hålls hemligt fram till slutet. Varje spelare vet endast färgen på sin egen spelpjäs. Men flyttar du bara din egen pjäs framåt blir det snart uppenbart vilken pjäs du ansvarar för och alla andra kommer att göra allt för att sänka dig i träsket och stoppa din framfart. Så flytta alla pjäser lite lagom mycket, men med smarta steg rakt framåt eller åt sidorna. Vill det sig riktigt illa får du kanske inte flytta din egen pjäs alls! Förflyttningen styrs inte bara av pjäsernas läge på spelplanen utan också av vilka kort du har på handen. Kanske kan du bara flytta motståndarfigurerna? Eller kanske att du har kvicksandskort och kan stoppa motståndarna för ett tag? Lättspelat, annorlunda, fiffigt. Tur och skicklighet i rolig mix. Mer utmanande ju fler spelare ni är. Vem är vem?