Qube: Utan tvekan (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 spelare
Ålder: 10+ år
Innehåll: 90 frågekort, ringklocka, regler

Detta är spelet du inte kan säga nej till! För då förlorar du, hehe.

Här blir du i rask takt bombarderad med frågor och du får såklart varken svara ja, nej eller tveka. Att upprepa den fråga som ställts är också förbjudet. Den som klarar sig igenom kortets alla 10 frågor får spelkortet och så spelar man helt enkelt till dess att någon vunnit ett visst antal kort.

I Utan tvekan tävlar var och en i tur och ordning. Vi har naturligtvis en deltagare som läser upp frågorna och någon annan som skall svara. Övriga spelare som eventuellt deltar lyssnar av det hela och får när som helst kasta sig på klockan för att plinga och avbryta.

Avbryter man skall man såklart ha en bra anledning till detta. Plingandet innebär troligen att den tävlande just sagt ja, nej eller gjort något annat otillåtet. Godkänns plingandet av majoriteten spelare är omgången över och turen går över till någon annan deltagare.

Utan tvekan är utan tvekan ett rätt festligt partyspel att plocka fram i rätt sällskap. Superenkelt är det förstås att greppa reglerna, att kunna hålla sig lugn och svara snabbt och korrekt är svårare.

Ta ett kort, vänd dig till spelaren till vänster/höger/med störst fötter/född först på året/med mest färgglada kläder etc. och fråga i rask takt:

Är du beredd? Jag sa: Är du beredd? Kan jag börja? Tror du att jag redan har börjat? Jo, det har jag och du sa ja, eller hur? Jag tyckte du sa ja, visst gjorde du? Så du sa alltså nej? Är nej motsatsen till ja? Vad blir förresten J och A tillsammans? Säger du ja till allting?

Eller:

Är det första gången du spelar det här spelet? Sa du nej? Tycker du om att spela spel? Vill du komma hem till mig och spela på lördag? Sa du ja? Brukar du sitta hemma på lördagskvällarna? Brukar du titta på TV? Hur dags går du och lägger dig? Sa du… (upprepa svaret)? Brukar du sova länge på söndagar?

En massa frågor det är blott alltför enkelt att svara ja eller nej på sveper förbi. Somliga frågor kan dock enkelt besvaras som man önskar (Vilken är din favoritfärg? Hur gammal ska man vara för att få köra moped? Nämn en röd frukt?) men i följdfrågorna gäller det att vara vaksam. Ofta kommer svaret man gett eller en variant på detta tillbaka så att man invaggas i något slags trygghet och till slut säkerligen gör bort sig ändå. (Sa du grönt? Sa du 15? Sa du äpple? Menar du verkligen det? Menar du inte…? Är du säker? Vill du ändra dig? Och så vidare…

Superkul ett kort tag i rätt sällskap där alla ställer upp med glatt humör, men visst fattar du att det också rätt snabbt kan upplevas som tjatigt, enformigt, ja trist?