Qube: Bon Appétit (Alga/Ica)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 deltagare
Ålder: 15+ år
Innehåll : 500 frågor i 5 kategorier på 100 kort, 49 kategorikort, regler samt en bunt mixade recept

Bon Appetit erbjuder 500 utmanande frågor om matlagning, bakverk, drycker och mycket annat i en behändigt smidig förpackning men allt hade förvisso kunnat rymmas i en ask med en vanlig kortleks storlek. Det är ju ändå en ansenlig mängd luft (läs: frigolit) i boxen så som den nu är skapad.

Frågorna hör hemma i kategorierna: Gott i glaset, Trendigt och exklusivt, Sugen på sötsaker, Resa med mat samt Novis i köket, rätt spännande områden om du frågar mig.

Spelet är med dessa vitt skilda ämnen synnerligen varierat och svårighetsgraden likaså. Det finns andra spel därute med frågor om mat och dryck och det mest intressanta/originella är kanske själva spelmekaniken som känns fräscht annorlunda mot andra liknande frågespel utan att på något sätt bli krånglig.

Här finns ingen spelplan, inga pjäser eller någon tärning, bara en bunt kort med frågor och 49 kategorikort. Dessa sistnämnda bär alla texten för en specifik ämneskategori eller är märkta ”Valfri kategori” eller ”Duellen”. Börja med att blanda de här korten och dela ut 5 till varje spelare att ha på handen, fler om ni vill ha en längre speltid. Nu blir spelets vinnare den som först lyckats bli av med sina kategorikort.

I sin tur väljer spelaren att spela ut ett av korten på handen. Någon annan deltagare läser förstås upp en fråga som man naturligtvis skall försöka besvara korrekt i motsvarande ämne. Spelar du ut ett kort med texten Valfri kategori får du såklart välja kategori för din fråga och med kortet märkt Duellen blir det kamp mellan dig och en annan valfri spelare. Du väljer ämnet och den som först svarar rätt vinner det här momentet.

Besvarar du en fråga helt korrekt blir du av med det kort du lagt fram, svarar du fel tar du upp det på handen igen. Förlorar du en Duell du tagit initiativet till tar du tillbaka Duell-kortet och din motståndare kan istället göra sig av med valfritt kort från sin hand.

På detta sätt kan man således kanske slippa frågor i en kategori man inte gillar även om man skulle ha dessa kort på handen. Vinn en Duell och kasta bort de besvärliga korten… Speltiden kan vara riktigt kort eller utdragen beroende på kunskaperna hos deltagarna och antalet kort ni startar med.

Utöver kategorikort och kort med frågor medföljer ett knappt tjog små kort med olika matrecept på t.ex. äppelkaka, musselsoppa, koksdrömmar och chokladcrème, därtill även laxgryta, pomeransbröd, crab cakes, ostnötter och mer. Fler recept finns på ica.se! Olyckligtvis är receptkorten föga inbjudande då de alla har samma svartvita foto på en kniv, gaffel och sked tillsammans. Jag tycker att goda recept skall illustreras av eleganta färgfoton på maträtten ifråga, men okej, receptkort är en bonus. Eftersom mat- och dryck-temat ligger mig varmt om hjärtat och frågorna är varierade och spelmekaniken enkel och smidig får spelet en fyra i betyg.