Pylos (Gigamic)


Fakta:
Antal spelare: 2
Ålder: 8+ år
Speltid: 10-20 min
Innehåll: Spelbräde, 30 träkulor, förvaringspåse till kulorna samt regelhäfte
Konstruktör: David G. Royffe

Pylos är ett snabbspelat strategispel för 2 deltagare. Spelbrädet i brunfärgat trä rymmer längs kanterna en ränna att förvara spelkulorna i under ett parti och mitt på brädet finns 16 försänkningar i formationen 4 x 4 stycken. Häri placeras under spelets gång de 16 kulor som kommer att utgöra basen i den pyramid som spelarna försöker bygga. Man turas växelvis om att spela ut en kula i egen färg och den som sätter dit den översta kulan, dvs. spetsen på pyramiden, är vinnaren.

När fyra kulor på samma nivå bildar en kvadrat finns möjligheten för spelaren i tur att placera en kula ovanpå rektangeln för att höja pyramiden och samtidigt göra den mer avsmalnande. Det blir också så att spelaren i tur inte måste flytta en kula från sitt lediga förråd in på brädet. Nej, med en nybildad ledig fyrkant att bygga på får nästa spelare om denne så önskar flytta en tidigare utspelad friliggande (ej ovanpåbyggd) kula i egen färg en nivå uppåt. Så skapar en spelare en fyrkant av pjäser ger man omedelbart motståndaren en möjlighet att spara lite på sina kvarvarande kulor, men då måste pjäsen som tas från brädet alltså flyttas uppåt en nivå. Kan/vill man inte det måste kulan tas från lagret.

En annan regel säger att om man skapar en kvadrat av fyra kulor i egen färg på en viss nivå får man omedelbart lyfta bort 1-2 valfria lediga kulor från brädet tillbaka till sitt lager, även den man just spelat ut. Så det är mer till detta lilla enkla spel än vad man kan tro vid första anblicken. Ett parti blir gärna flera. Löjligt enkelt koncept men det tar flera partier att få riktig kläm på taktiken.