Prova vin! (Tactic)


Fakta:
Antal spelare: 4-8 deltagare
Ålder: 18+ år
Speltid: 60+ minuter
Innehåll: Spelplan, 250 kort, 6 vinmarkörer, tärning, spelpjäs, timglas, protokollblock, regler
Konstruktör: Håkan Nilsson

Spel är kul och vin är gott. Ett spel om vin måste såklart passa som hand i handske? Nja, kanske ändå inte. Alla spel är ju inte skoj och alla viner smakar inte bra. Prova vin!-spelet känns för mig lite halvblaskigt…

Det här skall enligt uppgift vara ett festligt vinspel med frågor och utmaningar. Ett spelmoment är att prova viner och med det följer såklart att du får tycka vad du vill – det finns inget rätt eller fel. Du måste dock ha skaffat de där vinerna innan spelet drar igång för några flaskor kommer såklart inte med. Du rekommenderas att ha tillgång till sex olika sorters dricka att smaka och bedöma. Vinprovardelen dyker upp några gånger under spelets gång, när en viss spelpjäs står på ett visst ställe. Det blir liksom en dryckespaus i själva spelandet…

Du får dela ut poäng på vinerna du dricker och skall sedan gissa dig till Land, Distrikt, Dominerande druvsort samt Årgång. Har du minst två rätt på detta moment får du fira med ett draget Vitvinskort, värt 1-3 poäng. Lägg kortet tillsammans med de andra som ditt lag samlar under ett parti. Många kort men framförallt mest poäng ger något lag segern!

Vid sidan av att dricka viner och prata om dem bygger spelet på rena kunskapsfrågor om vin, vindistrikt, framställningsmoment etc. samt olika lek-/tävlingsmoment. Kasta en tärning och flytta en spelpjäs, runt, runt på spelplanen. Ta ett break då och då för vinprovningen…

Antingen hamnar ni på en Vitvinsruta eller en Rödvinsruta. Vitvinsrutorna ger laget tillsammans en vinrelaterad fråga. Kortet, värt 1-3 poäng, vinner laget såklart vid rätt svar.

Rödvinsrutorna innebär något slags uppgift/utmaning. Det finns en bunt olika sorter:

Kul att veta - innebär information om vinvärlden. Behåll kortet med värde 1.

Intermezzo – en positiv eller negativ händelse för laget. Ni får/förlorar ett vinkort.

Bokstavsbubbel – Kort med 3 olika ord där bokstäverna kastats om. En ledtråd kan erbjudas men rätt svar står faktiskt ingenstans att finna. Somliga ord är enkla, andra betydligt svårare. Lagen tävlar samtidigt mot varandra om att knäcka ett av de tre orden, vinnarlaget tar kortet.

Ordrally – en i laget skall på tid förklara 4 ord för lagkamraterna. Med synonymer, antydningar, motsatser etc. skall vännerna förstå vilka ord som avses. Med fyra rätta ord inom angiven tid vinner laget kortet, dvs. 1 poäng.

Bildmemo – laget tittar på en bild i 30 sekunder. Därefter hittar det andra laget på en specifik fråga om bilden. Kan laget svara rätt, vinner de kortet. Vilken färg har…? Hur många…? osv.

Ja, de var de olika lekmomenten laget kan tävla i. En vinkunskapsdel och klassiska förklara/hitta ord-inslag, typiska för många andra sällskapsspel. När spelpjäsen nått målrutan i Prova vin! är det dags att avsluta. Laget summerar sina vunna röda vinkort samt värdena (1-3) från vitvinskorten.

Prova vin! är helt okej, men som bäst medelmåttigt. Kanske att det är lite tokigt att konsumera vin samtidigt som man skall hålla hjärnan skärpt och besvara frågor, klura ut ord, kasta om bokstäver etc. Kanske att många frågor om viner är synnerligen svåra och kräver mer än bara nybörjarintresse om viner. Fast 18-års rekommendation på spelet? Och man skall väl vara 20 år för att få köpa hem vinerna? Nåja.

Frågorna på vitvinskorten erbjuder förvisso 3 svarsalternativ men där ett vunnet kort ger 1 poäng kan ett annat kort ge det dubbla eller tredubbla antalet, på en kanske lika lätt/svår fråga. Inte helt rättvist i ett kunskapsspel kan jag tycka. Och det går således att chansa rätt också, utan att egentligen kunna ett enda dugg.

Är du helt galen i viner, vill lära dig mer om detta område och ha ett hyggligt spel på detta tema kan du testa det här. Tycker du att 500 frågor om viner blir väl enformigt och att du hellre testar tävlings-/lekmomenten i andra spel kan du lämna detta därhän.

Jag placerar Prova vin! i kategorin för sällskapsspel, även om kanske vuxenspelsklassen eller gruppen för kunskapsspel också varit passande. Här finns ju både lekar och frågor, och kanske även vindrickande inkluderat...

Jag kan inte riktigt hålla med konstruktören om att detta är både för nybörjaren och experten men det råder ingen tvekan om att detta är framtaget av en riktigt kunnig vinentusiast! Faktabitarna är säkerligen alldeles korrekta, det finns det inga skäl att tvivla på.