Power Grid: The New Power Plant Cards (Rio Grande Games)


Fakta:
Innehåll: 48 spelkort, regelhäfte
Konstruktör: Friedemann Friese

I den här lilla asken kommer 48 kvadratiska spelkort till det kända energispelet Power Grid. Ett kort är ett extra summeringskort för given ersättning per antal anslutna hus (för en eventuell 6:e spelare), ett kort är ett nytt ”Step 3”-kort och de resterande 46 korten är helt enkelt nya kraftverk.

För den som spelat Power Grid så många gånger att alla där medföljande kraftverk känns bekanta finns här nu möjlighet att variera sig lite, tillföra något lite nytt i ett parti eller två. Annars kan man såklart diskutera huruvida detta är ett nödvändigt tillbehör.

Här finns i alla fall ett kort vardera av kraftverk märkta 1-16, 19-40, 42, 44, 46, 50, 52, 54, 57 och 60 (dvs. den lägsta kostnaden för att förvärva kraftverket i fråga). De flesta kräver 1-3 enheter av någon råvara (olja, kol, sopor, plutonium etc.) och levererar sedan energi nog för att försörja 1-9 byggnader på spelplanen. Naturligtvis finns här också en del vindkraftverk och några futuristiska skapelser som ger elkraft utan behovet av extern råvara (om vi antar att vinden är fri och alltid tillgänglig).

Tja, så mycket mer är väl inte att säga. Illustrationerna är i samma stil som tidigare, de här korten har en grön kant för att skilja dem från de i grundlådan. Allt är bekant sedan tidigare egentligen, här erbjuds mer av samma men ändå något lite nytt således.

Om du vill spela enbart med denna nya kortlek, skapar två högar, en med nya och en med gamla kort, eller vill blanda ihop allt eller konstruera en utvald favoritsamling kraftverk bestämmer du såklart helt själv. Här finns några nya varianter föreslagna i det medföljande lilla regelhäftet.