Portobello Market (lautapelit.fi)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: Från 8+ år
Speltid: ca 35 min
Innehåll: 96 torgstånd i 4 färger (30 röda, 30 gula, 20 gröna, 16 blåa), 20 handlingsbrickor (2, 3, och 4 i resp. spelares färg samt svartvita märkta 1 (4 st), märkta 2 (2 st) och märkta 3 (2 st), 4 poängkuber, 12 träpjäser (borgare, adelsmän, en härskarpjäs och en Bobby), 1 tygpåse, 4 spelarbräden, 1 spelplan samt regelhäfte
Konstruktör: Thomas Odenhoven

Portobello Market spelas på en mycket snygg spelplan med pjäser av trä och tjusiga brickor av hård kartong. Så långt är spelet rätt imponerande men när det kommer till det rent spelmässiga så håller det inte riktigt toppklass. Spelet har fått utmärkelsen Årets Spel i Sverige 2007 och sådant förpliktigar. Detta är inte på något sätt ett dåligt spel, nej inte alls, men i mitt tycke hade det gärna fått erbjudas något lite mer. Ett parti är över lite väl snabbt och poängutdelningen avgörs till lite för stor del av slumpen för att det skall kännas riktigt bra. Visst måste du hela tiden hålla uppsikt på spelbrädet, klura lite och planera framåt, men slumpen och elaka motståndare kan ganska lätt sabotera dina planer och reducera dina möjligheter till höga poäng. Hur som helst är spelet absolut värt medelbetyg i alla fall.

Reglerna i korthet:

Spelplanen visar en citykärna där 11 torg binds samman med olika gator. Tre olika gator bildar sedan trianglar (distrikt) runt olika grönområden och det är längs dessa gator spelarna tävlar om att placera ut sina marknadsstånd. Man vill förstås få ut sina stånd på de mest värdefulla platserna längs gatorna även om alla platserna ger poäng i någon utsträckning. Längs varje gata gäller att man (oavsett vem som bygger) börjar med ett stånd i en gatas ena ände och sedan bygger vidare i vägens riktning så först till en gata bestämmer så att säga det ev. fortsatta poänginsamlandet längs vägen. Generellt gäller såklart att ju fler stånd man har i egen färg längs en gata desto mera poäng utdelas.

Därtill kommer det här med torgen. De finns som sagt i början och slutet av varje gata och där skall träpjäserna placeras ut. Det finns både borgare och adelsmän (5 av varje) samt en Härskarpjäs, och det skall stå en pjäs av någon sort på varje torg. Härskarpjäsen ställs ut först när alla andra torg blivit upptagna, så fram till dess är det slumpvis dragna pjäser ur en påse och spelarnas olika beslut som avgör vem som placeras var. Det är nämligen så att de poäng man samlat ihop genom att placera ut sina marknadsstånd längs gatorna skall multipliceras med en viss faktor beroende just på hur dessa pjäser står placerade på torgen i staden. Finns i gatans ändar 2 borgare är faktorn 1. Är det en grå borgarpjäs och en röd adelsman är faktorn 2, är det 2 adelsmän blir multiplikatorn 3. Borgmästaren erbjuder ytterligare poäng i vissa kombinationer.

Varje spelare börjar spelet med ett antal marknadsstånd (olika hur många beroende på antalet spelare) samt 3 runda brickor med markerade med en 2a, en 3a och en 4a. Du spelar en valfri bricka i din tur, utför dina drag, vänder brickan och väntar på din nästa tur. Då har du bara två brickor kvar att välja mellan osvů..När du använt alla dina 3 brickor en gång vardera vänds de tillbaka och är alla valbara inför din nästa (4:e) tur. Siffrorna 2, 3 resp. 4 anger helt enkelt hur många handlingar du själv får utföra under pågående runda. Aktiviteterna att välja bland är två stycken; Spela ut ett marknadsstånd längs en gata och/eller ställa ut en marknadsbesökare (Adelsman/Borgare). Beroende på siffran på den bricka du spelar ut och antalet tillåtna handlingar du alltså får kan du ställa ut upp till 4 marknadsstånd eller maximalt 4 besökare i draget. Med lägre siffror blir det förstås färre stånd/besökare. Du får fritt fördela dina val mellan dessa båda alternativ och såklart göra båda om det är lämpligt.

Utöver ovanstående regler gäller att du bara får placera ut marknadsstånd längs en viss gata om det finns en polisman (Bobby-pjäsen) i distriktet. Ett distrikt utgörs som sagt av tre gator i en triangelformation där Bobbyn alltså skall stå på gräsytan i mitten. Denna pjäs får du flytta när du vill i ditt drag, före, under eller efter dina valda handlingar enligt ovan. Att flytta Bobby-pjäsen räknas inte som en handling, men det kan kosta ihopsamlade poäng ju mer han flyttas över spelplanen, från distrikt till distrikt. Han passerar gratis över gator där du själv har majoriteten av stånden, men ju fler av motståndarstånden han skall passera desto dyrare blir förflyttningen för dig!

Vidare erbjuds möjligheten att maximera sina poäng i ett visst distrikt i utbyte mot sina handlingsbrickor värda 2 resp. 4 drag. Vid utspelad bricka i ett distrikt erhålls 2 eller 4 x antalet marknadsstånd som extra poäng, men man riskerar att få utföra färre drag i kommande omgångar, då man ersätter den spelade brickan med en svartvit. Dessa är värda 1-3 drag vardera och de mest värdefulla går först, så först till kvarn.

Ja, här finns möjligheter och en del att hålla reda på, men inte tillräckligt för att göra spelet så värst spännande eller värt titeln Årets Spel 2007. Okej är det, men inte merů..