Pop-Geni (Kärnan)


Fakta:
Innehåll: 500 kort med 3000 frågor, tärning, spelpjäs, spelplan, regler skrivna i locket

Spelplanen är fullt funktionell men kanske i enklaste laget, i tunnaste laget i alla fall. Den utgörs av ett tunt pappark som fått vikas på mitten för att rymmas i förpackningen och som förstärkts med styv tejp på undersidan så att själva vecket skall hålla och spelplanen slippa gå itu. Det är vettigt med tejp förvisso, tyvärr blir det så att det utvikta pappersarket inte ligger plant.

Man turas om att kasta en tärning och flytta en gemensam spelpjäs ett passande antal steg i med- eller moturs riktning. Någon annan deltagare läser en fråga för tärningskastaren, en fråga såklart motsvarande det fält pjäsen hamnat på.

Det finns 24 fält i cirkelformation på spelplanen, fyra vardera för de sex olika frågekategorierna. Detta är ju Pop-Geni så fokus är såklart på musikbranschen, artister på scen och skiva, från förr till nu.

Nåja, rätt skall vara rätt, här hittar du inga frågor av modernt snitt. Detta är ett spel från 80-talet så redan de ”färskaste” frågorna har typ 30 år på nacken. Skall du lyckas bra i detta spel måste du ha ett brinnande intresse för äldre musik och/eller bara vara gammal nog att minnas somliga artister från förr.

Det är också så att Pop-Geni är ett lite missvisande namn. För det första, hur definierar man popmusik? Sedan finns här faktiskt kategorier som tydligt fokuserar på musik av annat slag.

Kategorierna är följande: 60-tal, 70-tal, 80-tal. Sedan har vi Rock/Pop, Disco/Soul samt en samling frågor i klassen Expert.

Spelet bjuder på 500 frågor inom respektive område så asken kommer med hela 3000 musikfrågor om allt mellan himmel och jord rörande denna bransch. Det frågas om artister och kända låtar, topplisteplaceringar, skivomslag och mer. Det rör hårfärgen på vissa artister, hur olika gruppnamn kommit till, släktskap, artisters tidigare yrken, hemorter etc.

Generellt sett kan jag väl tycka att detta är ett rätt svårt spel. Det mesta känns för mig obekant, möjligen att jag kan lyckas väl i kategorin 80-tal där jag hade min tonårstid. Det är dessutom (förstås) ofrånkomligen så att somligt känns daterat och inaktuellt. Det finns frågor som undrar om huruvida personen X ÄR med i gruppen Y. Ja, kanske, eventuellt då spelet kom ut. Senare kanske personen lämnade gruppen Y för en annan.

Har A och B gjort en duett? Nej är svaret på kortet, men du vet säkert att artisterna faktiskt spelat in en sådan låt på senare tid. Skall du svara utifrån kortets svar eller dagens verklighet? Gruppnamn då, kan idag ha blivit något annat, artistens största hitlåt enligt frågekortet kan ha blivit ersatt av en än större hitlåt av nyare slag osv. Ja, det är sådant som gör en del frågor lite extra kluriga utöver sin naturliga svårighetsgrad, men hur ni skall hantera detta får ni göra upp om tillsammans innan spelstart.

Man samlar förstås på rätt besvarade frågor genom att antingen spara motsvarande kort med frågor eller summera poäng på ett eget block. Den som först nått ett visst förutbestämt antal rätta svar blir såklart vinnaren och hur många personer eller lag som helst kan delta i tävlingen.