Ponte del Diavolo (Hans im Glück)


Fakta:
Antal spelare: 2 deltagare
Ålder: 10+ år
Speltid: 30 minuter
Innehåll: Spelbräde, tygpåse, 15 grå broar, 40 röda och 40 vita spelbrickor, regler
Konstruktör: Martin Ebel

Ponte del Diavolo spelas på ett blått kvadratiskt litet bräde, indelat i 100 små fyrkanter (10 x 10 st). Den blå färgen skall såklart symbolisera vatten.

De båda deltagarna turas om att växelvis göra sina drag och i en spelares tur kan man välja mellan att spela ut 1-2 stycken små träbitar eller en bro. Träbitarna kan placeras tillsammans bredvid varandra eller var för sig på två olika ställen någonstans på ledig plats på spelplanen. Dessa träbitar skall naturligtvis utgöra markyta mitt i allt vatten.

Uppgiften här är att bygga upp öar och en ö består av fyra sammanhållna träbitar, varken fler eller färre. En ö kan ha vilken form som helst, kvadratisk, långsmal, vinklad etc. bara den uppfyller kravet på exakt 4 markbitar omgivna av vatten eller motspelarens brickor. Sedan är det såklart meningen att du skall få dina öar att sitta ihop genom att placera ut broar på lämpliga ställen.

Enstaka markbitar eller två eller tre stycken brickor tillsammans ger inga poäng. Däremot utdelas poäng för färdiga öar med fyra brickor även om de inte är förankrade med andra via brobyggen, fast då är det frågan om ett enstaka poäng per ö. Nej, det som verkligen ger poäng är alltså att bygga många öar och lyckas med att förbinda dem alla! Ju längre sammanhängande slinga öar och broar desto mer poäng utdelas.

En bro måste ha vatten under sig så om motspelarna placerar ut egna markbitar runt eller mellan dina brickor kan ingen bro löpa däröver. Under bron skall det vara fritt vatten, vilket såklart innebär att om du får ut en bro på ett smart ställe så förhindrar du ju samtidigt motspelaren från att nyttja det fältet du överbryggar. Du får om du vill placera en bro lite snett, ja diagonalt på spelplanen och i detta fall blir det faktiskt två rutor med vatten du så att säga blockerar.

När det inte finns fler tillåtna drag för en spelare att göra är vi inne i sista rundan, alternativt är spelet redan slut. Detta beror på vem som startade partiet för båda spelarna skall få exakt lika många drag innan allt är över och avgjort. Det är en liten utmaning att få den vikbara spelplanen att ligga helt plant i uppfällt läge och det gäller att inte vara klumpig och fumlig vid utplacering av spelbitarna då dessa lätt glider och hela byggen kan förskjutas något ur sina lägen, men Ponte del Diavolo är ett underhållande strategispel väl värt en stark trea i betyg.