Pokémon Battling Coin Game (Nintendo/Hasbro)


Fakta:
Antal spelare: 2 deltagare
Innehåll: 3 metallmynt, regler.


Det är 90-tal och Nintendo släpper vid sidan av det mycket framgångsrika Pokémon-kortspelet även detta, ett spel där två spelare duellerar, låter Pokémonfigurer avbildade på olika metallmynt slåss mot varandra.

Det skall direkt sägas, det här spelet kommer förpackat i ett genomskinligt plastfodral motsvarande en CD-skiva. Ja, förpackningen är så lik att baksidestext till och med lyder: Package does not contain a compact disc. Asken av plast innehåller ett tunt regelark samt en uppvikbar kartongskiva. I skivan finns mer regler och tabeller samt olika 3 metallmynt.

Metallmynten är tunga, rejäla och verkar utgöra grunden i en ny samlarserie kring Pokémon. Tre mynt är dessutom minimum per spelare, så den här förpackningen låter dig egentligen inte spela spelet mot någon, till det krävs egentligen ytterligare en förpackning. Baksidestexten, det finstilta, upplyser faktiskt om detta också.

Det går förvisso att spela ett parti mot någon men det blir ju i så fall en väldigt kort kamp, man får nyttja endast varsitt mynt av dessa tre, en fight på 10 sekunder eller så...

Nåväl, vad är nu detta då? Stridsmynt med Pokémons... Mynten är runda, ca 35 mm i diameter, 2-3 mm tjocka och bär alla en central bild på någon Pokémon. Vidare är bildsidan på varje mynt indelad i 4-5 tårtbitar.

En viss tårtbits ytterkant motsvarar en så kallad knockout-zon och bär en eller två specifika färger. Övriga tårtbitar är enhetligt färgade i en annan färg, dessutom kan dessa bära olika symboler eller siffror.

Siffrorna är i olika tiotal (10, 20, 30 osv.), symbolerna är antingen en Pokéball, en Potion alternativt något slags specialtext motsvarande en eller annan specialattack (Poison, Boom, Fury, Sing, Hypnosis, Sleep osv.)

Ett exempel kan t.ex. vara myntet för Pokémon #12, Tentacool. Fyra tårtbitar/zoner är blå, den femte (knockout) är röd. De blå zonerna är märkta 10, 20, 30 samt Wrap!

Tanken är nu att varje spelare skall stapla ett antal egna mynt (helst minst tre var således) med bildsidan nedåt och därefter samtidigt vända upp varsitt mynt och därmed avslöja sin kämpande Pokémon.

Man skall sätta snurr på sitt mynt och sedan sätta ett finger på det för att stoppa det och i samma rörelse skjuta det mot motspelarens mynt, bild-, text- och siffersidorna förstås uppåt.

Nu skall de båda zoner som mynten har mot varandra granskas. Är det så enkelt att siffran 10 står i en zon och siffran 30 finns på den andra vinner alltid myntet med den högre siffran, vid likaläge får man snurra igen.

I alla andra lägen får man konsultera tabellerna på insidan av det vikbara kartongarket och se vad som sker. Ett mynts specialsymbol trumfar alltid över alla siffror men är det nu en specialsymbol mot en annan eller likadana symboler råder likaläge och omsnurr...

Poké-föremål som avbildade bollar eller flaskor klår specialattacker i text. Textattacker (Sleep, Sing, Boom, Poison etc.) klår på motsvarande sätt alltid alla nummer. Resterande lägen handlar om färgen på minst ett mynt... Det kan bli Knockout mot Knockout, Knockout mot Poké Item, Knockout mot Specialattack och Knockout mot nummer...

Jösses, ja. Dags att kolla typ-tabellen för Pokémonfärger! Grön-röd, orange-ljusblå, gul-blå, grå-lila, brun-svart. Matchar intilliggande tårtbitar på de båda mynten, är det lika eller olika färger, gillar eller ogillar de båda varelserna varandra?

Någon kan bli knockad, slås ut, specialattacken kan ske. Någon får återanvända ett utslaget mynt, ditt mynt blir motståndarens mynt, dubbla numret som kanske kommer upp på din nästa snurr osv. Kombinationerna visar sig kunna bli överraskande många.

Men det gör inte det här Pokémonspelet speciellt mycket bättre, räddar det inte från ett rätt klent betyg. Visst är mynten fina, hållbara, men nja, snurra ett mynt och hoppas på det bästa, är det mycket till spel? Jag spelar mycket hellre kortspelet och vem sjutton samlade egentligen på sig de här mynten för att få nån vidare variation? Inte jag. (Vilket såhär i efterhand är synd då de här udda seten verkar vara värda lite pengar...)