Pokémon Master Trainer (MB/Hasbro)


Fakta:
Antal spelare: 2-6
Ålder: Från 7 år och uppåt
Innehåll: Spelplan, 150 Pokémonbrickor, 5 rivalkort, 54 händelsekort, 54 föremålskort, 6 spelpjäser, 2 tärningar, regelhäfte

Ett Pokémonspel måste såklart hamna i barnspelsklassen men här kan nog en vuxens hjälp vara nödvändig, regler och text på brickor och spelkort är på engelska. Visserligen ingen svår engelska och reglerna är tydliga och ganska enkla, men ändå…

Målet är enkelt, du skall bli världens främste Pokémontränare. Har du tur med tärningarna, blandade brickor och kort kan du vara segrare på 30 minuter. Med otur kan detta bli ett evighetsspel där du kastar tärningarna gång efter annan och jagar runt spelplanen varv på varv på jakt efter den Pokémon som kan bättra på dina odds. Och det är väl främst på grund av det sistnämnda jag sätter det betyg jag gör; detta kan bli väl enformigt och ibland te sig snudd på omöjligt. Att ibland 150 blandade Pokémonbrickor hitta just de där två eller tre som passar ihop och ger dig bonus är inte alldeles lätt.

Annars är det ett mycket färgglatt barnspel, generöst med innehåll och spelkort. En mycket stor spelplan kan vecklas ut och reglerna är som sagt lättlästa och tydliga. Det är bara att blanda alla Pokémonbrickor i respektive färg, preparera spelplanen med otaliga Pokémons och sätta igång.

Ni skall lämna startrutan och ge er ut över spelplanen, längs vägar till olika städer och samla såväl kort som Pokémons. Du börjar med en Pokémonfigur till din hjälp men du måste samla många flera för att ha en chans. Och så får du hoppas på tur med tärningarna…..

Flytta framåt och ta ett kort eller vänd en Pokémonbricka och försök besegra varelsen som avbildas. Pokémonfigurer i det rosa området i början av spelplanen är ganska enkla att vinna (slå t.ex. en trea, fyra eller femma med en tärning) men brickor ligger utlagda i både röda, gröna och blåa områden och alla Pokémons är inte så lätta att vinna. Somliga är svårare än andra att komma över och kanske vill du inte ens ha dem?

Nåväl, olika Pokémons är olika starka (har olika styrkevärde) och du måste samla ihop Pokémons till ett värde av minst 20 poäng för att, så att säga, gå till slutspel. Så du går runt spelplanen, vänder brickor, tar upp kort och kastar mycket tärning. Vinner du en Pokémonbricka läggs den framför dig och en ny dras ur spelkartongen och tar dess plats. På så sätt kan andra spelare, eller du själv igen, gå förbi och vinna fler små Pokémons att fightas med.

Om du vill kan du stanna på motståndarens ruta för att byta Pokémons eller genomföra en träningsfajt. Skulle en Pokémon bli besegrad är denne medvetslös och dess styrkepoäng räknas inte med i den summa du samlar för att nå 20. Därmed måste du dra nytta av vissa specialkort eller besöka vissa städer på spelplanen för att väcka nytt liv i den medvetslöse figuren.

Mest nytta gör de Pokémon som hör ihop i speciella familjer, men då måste du finna samtliga två eller tre varelser i familjen. Det är inte enkelt och det kan krävas ett väldigt sökande och kämpande runt spelplanen. Dessutom måste du hela tiden väldigt noga studera spelaskens omslag där alla figurer avbildas i sina olika familjer för att veta vilka som hör ihop. Lurigt och lite tempodödande….

När du så tycker att du funnit rätt bonuskort, har rätt samling av Pokémons med ett totalvärde av minst 20 poäng får du ge dig iväg till spelplanens stadion där den riktiga kampen skall stå. Har du vad som krävs för att bli en riktig Pokémonmästare?

Ja vi får väl se. För en stund tar en av dina motspelare upp rollen som kämpe för ja, fienden. Det finns 5 olika kort som representerar riktiga Pokémonbossar, duktiga tränare med starka Pokémons vid sin sida. Det är såklart en av dessa som skall besegras. Nu måste du välja rätt Pokémon som din kämpe, ha rätt bonuskort att nyttja och så maximal tur med tärningarna. Annars kommer du såklart att förlora kampen, din Pokémon slås medvetslös, dina kort måste kastas och du får ge dig ut på spelplanen och börja om……. Besegrar du figuren på kortet din motspelare dragit är du såklart spelets segrare! Grattis.