Place (Spelmakarna Sverige AB)


Fakta:
Antal spelare: 2+ spelare
Ålder: 15+ år
Speltid: 45+ min
Innehåll: Spelplan, 6 spelpjäser, 6 spelkortsbrickor, tärning, 4kategorier med spelkort – totalt 560 frågor om världen, regler

Spelet Place är både snyggt och annorlunda. Det snygga (och det är verkligen riktigt snyggt!) består i kvadratiska bild- och frågekort med ett glänsande färgfoto av bästa kvalitet på ena sidan och fyra frågor på baksidan. Det annorlunda får väl sägas vara själva spelmekaniken där ett moment bygger på att spelaren skall försöka att placera bilderna (på personer, byggnadsverk, berg, sjöar, ja allt möjligt som kan kopplas till de fyra kategorierna: Huvudstäder, Filmer, Världsarv samt Miljö & Klimat) på rätt plats i ett rutnät föreställande en världskarta.

Ja, kan du ta ett bildkort och knyta det till rätt punkt någonstans i världen så har du också gjort dig förtjänst av att i samma spelmoment få besvara en fråga med någon form av koppling till aktuellt foto. Spelplanens fyra sidor är färgkodade med rött, gult, grönt och blått för respektive sida. Läs alltid en fråga motsvarande den färg på vars sida din pjäs befinner sig.

Ett annat lite annorlunda inslag i spelet Place, och då inte nödvändigtvis ett speciellt lyckat sådant om du frågar mig, är att du kan vinna hela spelet genom att faktiskt inte kunna en enda sak. När man betänker att detta är ett fråge-/kunskapsspel kan jag tycka att det blir lite fel när du bara behöver upprepa svar någon annan spelare sagt, eller lägga på minnet det rätta svaret du fått höra, för att ta poäng, ja, rentav knipa segern.

Placerar du alltid alla bilder fel i det bildmomentet får du ju aldrig några frågor, så hur kommer du vidare?

Jo, det finns två andra tillgängliga spelmoment, som komplement till att ta ett nytt bildkort ur högen.

Du kan besvara en fråga på ett kort som redan ligger på spelplanen i den rad eller kolumn som matchar den plats där du står i en ruta någonstans i fälten som löper runt spelbrädet. (Hela spelbrädet var ju som sagt ett rutnät).

Ett bildkort som placerats rätt på kartan och där spelaren ifråga korrekt besvarat frågan har vunnit kortet. Då tar spelaren förstås om hand om kortet. Har ett kort placerats fel läggs det rätt på brädet och ligger kvar tills vidare. Skulle någon besvara en fråga från detta kort fel, ligger också kortet kvar ett tag till.

Detta innebär alltså att du skulle kunna gå till samma sida av spelplanen för att i passande rad/kolumn få exakt samma fråga som en spelare före dig. Har du då bara lyssnat av rätt svar upprepar du detta och kortet är ditt! En och samma fråga på ett kort kan således komma tillbaka både en och två gånger, ja fler än så faktiskt, och det även om någon svarat rätt.

Det tredje spelmomentet är att stjäla ett redan vunnet kort för en motståndare. Den som först besvarat en röd, en grön, en blå och en gul fråga och därmed samlat minst fyra olika bild-/frågekort har vunnit Place. Innan det har inträffat är alla samlade kort fritt villebråd för samtliga deltagare förutsatt att du gått till en hörnruta på spelplanen eller hamnat på exakt samma förflyttningsfält som någon annan spelare. (Eftersom du riskerar att bli bestulen på vunna kort är det alltså en bra sak att ha fixat många rätta svar i respektive färg, fast det är absolut inget tvång).

Beroende på färg på platsen där du står får du alltså höra en av de fyra frågorna från ett visst kort. Det kan vara en fråga du redan hört ett par gånger tidigare och därmed bli en lätt match att klara av…

Med rätt svar är kortet ditt! Ett specifikt kort med ett svar på en fråga man kommer ihåg kan alltså valsa runt mellan spelarna fram och tillbaka till hela partiet…

Där har du de 3 olika möjliga momenten i spelet; ta ett nytt bild-/frågekort och lägg det på spelplanen (och möjligen få en fråga), besvara en fråga från ett redan utlagt kort eller besvara en fråga från en motspelares kort.

Fortsätt med detta i varv efter varv tills någon samlat ihop rätta svar för frågor i samtliga fyra färger. Du får vandra runt såväl medurs som moturs, bara inte åt båda hållen i samma drag. Du får alltid max en fråga i din tur oavsett rätt eller fel svar.

Place får absolut högsta betyg för de eleganta bilderna, de tjusigaste foton jag sett i ett spel och ett gott betyg för det annorlunda och underhållande momentet med att gissa var i världen bilden är tagen (somligt är väldigt lätt, annat riktigt svårt). Du behöver inte vara exakt på pricken rätt på kartan, en viss felmarginal tillåts, men nära skall du vara för att godkännas!

Att ha möjlighet att välja mellan att ta nya kort eller att kunna gå åt olika håll och ha chans på”missade” kort i olika rader/kolumner är också helt ok liksom möjligheten att stjäla kort från motståndarna. Spelasken är föredömligt behändig och innehållet som sagt riktigt snyggt, även om mindre skönhetsfel finns. Storbritannien är felstavat på kartan och Grekland finns med som Greece.

Det som sänker ett utmärkt betyg för Place är det relativt vanliga upprepandet av samma frågor gång på gång och det faktum att du kan segra på andras kunskaper utan att egentligen kunna något själv, du behöver som sagt bara upprepa det rätta svaret och/eller andras svar. Ja, frågorna kommer som sagt tillbaka.

Och det är väl på sitt sätt kanske tur det med. Med bara fyra frågor till respektive bild och ett ganska begränsat antal bild-/frågekort är livslängden på spelet kanske inte den allra längsta. Totalt 560 frågor är väl inte mycket och upprepade frågors svar lägger du till slut på minnet. Framförallt bilderna fastnar kanske lättast och sådana finns det här ”bara” 140 stycken av. Med fler buntar bild- och frågekort att köpa till i olika kategorier skulle detta kunna bli än bättre…