Piratpoker (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 3-5
Ålder: Från 10 år
Innehåll: 84 pokerkort, 21 piratkort, 5 pass-kort, spelregler

Piratpoker är kortspelet där du såklart försöker samla på dig den mest värdefulla skatten. Du vill åt de bästa piratkorten samtidigt som du försöker se till att kort med låga värden eller rentav minuspoäng hamnar hos motståndarna. När en hög med piratkort är slut är spelet i sin sista runda. Vinner gör naturligtvis den mest högst totalvärde på sina vunna piratkort.

Piratkorten är av tre typer och avbildar kanoner, kistor och tunnor. De har alla olika värden och sorteras i varsina separata högar. Spelet går över ett antal omgångar och i varje sådan omgång skall det tävlas om vad som skall ske med det översta kortet i varje hög; ett kistkort, ett kanonkort och ett som visar en tunna.

Alla tre korten ligger uppvända och visar sina poäng och en färgmarkering, gul, grön eller röd. Först spelar man om vilket av de tre korten som skall gå överbord. När någon vunnit det kortet vänder man på det. Visar baksidan pluspoäng behåller man kortet framför sig och ökar på sin skatts värde, visar det minuspoäng ger man bort det till en annan deltagare. Kort nummer två som man spelar om skall gå under däck, dvs. läggas tillbaka underst i den korthögen för att kanske dyka upp senare. Den som vinner detta moment får ge bort ett av sina ev. kort med minuspoäng till någon annan.

Det tredje kortet som nu ligger ensamt kvar (av de tre piratkorten) visar som alla andra kort också en färg och en poängsumma. De poängen blir rena bonuspoäng till den som vinner just denna giv. Man lägger helt enkelt kortet framför sig och låter skatten växa. Så, hur vinner man en giv och kommer över ett kort eller får bestämma vilket kort som skall vart då?

Det är här pokerkorten kommer in. De är märkta i grön, gul eller röd färg och har valörerna 1-8. Du börjar med 6 pokerkort på handen. I varje kamp om ett kort sker en liten auktion. Du får välja ut ett eller flera pokerkort från din hand för att få till den hösta summan som du tror kan trumfa över dina motståndares bud. Högst totalvärde på ett eller flera pokerkort ger dig helt enkelt kortet/beslutet. Använda pokerkort kastas och du får 6 nya när ni vänder upp 3 nya piratkort…… När det gäller kampen om det tredje kortet, det sista piratkortet i omgången, så gäller det att ha pokerkort med motsvarande färg på handen. Stämmer färgen räknas dessa korts värden dubbelt……..

Det blev mycket text det här, men väl igång faller sig momenten ganska tydliga. Du försöker egentligen bara på bästa sätt nyttja dina 6 pokerkort för att vinna/bestämma över 1-3 mer eller mindre värdefulla piratkort. Och så gör du om det hela med nya kort i nästa omgång, och nästa osv…… För många partier i följd blir förstås riktigt tjatigt, men av och till kan nog ett parti Piratpoker vara helt okej. En tvåa åt det starkare hållet blir dock betyget.