Pirater (Tactic)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: Från 7 år
Speltid: 30+ min
Innehåll: 12 sjörövarskepp med klistermärken, 2 tärningar, ett guldmynt, spelplan och regelhäfte


Ju fler spel jag spelar desto svårare har jag att gilla spel som inte kräver mer än rätt antal (oftast många) prickar på en tärning. Rena slumpspel var okej när jag var yngre men idag får det gärna finnas något mer utmanande i upplägget. Det här spelet vinner du med tursamma tärningskast.

Varje deltagare kontrollerar tre runda spelpjäser/brickor som var och en symboliserar ett sjörövarskepp. Alla tävlar om att lämna sin startruta (en hamn) och segla ut på havet för att vara först med att nå och bärga skatten som finns på en ö mitt på spelplanen. Vinner gör såklart den spelare som får med sig skatten på en båt och får fartyget tillbaka till land.

Utmaningen här ligger i att med de båda tärningarna få till passande antal prickar som möjliggör förflyttning för fartygen. Du får flytta ett skepp ett antal steg efter den ena tärningen, därefter ytterligare steg i valfri riktning efter den andra tärningen, eller helt enkelt låta två skepp flyttas efter varsin tärning. Begränsningen ligger i möjligheterna att flytta på spelplanen. Här och där finns smala prång (nära hamnarna), det finns klippor längs stränderna och på vissa markerade rutor härjar passadvindar som du bör undvika, eller i alla fall närma dig från rätt håll. Under rätt förutsättningar kan du nyttja dessa vindar till extraskjuts framåt eller bakåt när du har bråttom.

Inte sällan slår du säkert för höga kast för att kunna flytta alla stegen i rak riktning (alla steg från en viss tärning går i rät linje) och måste stå över, eller flytta ett annat skepp än det du tänkt. Ibland ligger dina egna skepp i vägen för varandra och kommer du själv till samma ruta som en konkurrent anses dennes skepp vara sänkt och utgår ur spelet. Så har du otur minskar snart dina möjligheter till både förflyttning och vinst.

Mer än så handlar det inte om. Ut med skeppen på spelplanen, hämta skatten och styr kosan hemåt. Ett parti är över på 5-10 minuter. Det är inte många delar i kartongen, men de är rätt tjusiga i all sin enkelhet, både spelplanen och de enkla brickorna. Regelhäftet beskriver flera alternativa sätt att spela för större variation. Stark tvåa i betyg.