Pirate Plank (Lego)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 7+ år
Speltid: 10-20 minuter
Innehåll: Byggbar Legotärning, 5 Lego-mikrofigurer, 116 Legobitar, regler samt bygginstruktioner


Med bara drygt 100 Legobitar får du ett helt (om än litet) piratskepp med segel och kapten och dessutom en bunt hajfenor som skjuter upp ur havet. I fokus är dock de fyra stackare som snart skall få gå på plankan. Från där de står är det bara nio steg kvar i säkerhet. Det tionde klivet får personen ifråga att falla ned till hajarna.

Självklart går spelet ut på att undvika att så sker. Den som lyckas hålla sig kvar längst på sin planka är spelets vinnare.

I tur och ordning kastar varje spelare tärningen en gång i sin tur. Under spelets gång är tre olika utfall möjliga.

Kommer sidan med dödskallen och benknotorna upp väljer spelaren mellan att backa sin egen figur två steg på plankan eller att flytta fram någon annan pirat ett steg.

Kommer en helt tom sida upp väljer man en annan spelare som måste sätta fast en av sina förflyttningsbrickor på tärningssidan. (Varje helt tom sida rymmer fyra små förflyttningsbrickor och varje spelare förfogar över åtta sådana var).

Visar tärningen en sida med en eller flera förflyttningsbrickor kan man ha två val: Antingen får en annan valfri spelare sätta dit en egen förflyttningsbricka på sidan, om det finns plats och brickor kvar förstås

Alternativt väljer man en spelare vars förflyttningsbricka (eller brickor) visas på den tärningssida som kom upp. Den spelaren får då flytta fram sin pirat lika många steg som det visades förflyttningsbrickor i motsvarande färg på tärningen.

Jodå, det var det hela. Tio steg framåt och du är hajmat. Du får hoppas på att du kan kasta fram skallen på tärningen så att du hela tiden kan få backa själv eller flytta fram motståndarna.

Sist i regelhäftet kommer några förslag på regeljusteringar som tillåter fler eller färre steg framåt, en pirat att komma tillbaka till plankan efter att ha hamnat i vattnet eller engagerar fartygskaptenen.

Pirate Plank är (som nästintill alla andra Legospel) så snabbspelat att det tar längre tid att sätta samman de hundra bitarna till ett piratskepp med plankor över relingen än att spela ett parti, men hur som helst är bygget i sitt lilla enkla format tjusigt, och lyckligtvis funkar även själva spelet helt okej.