Pingwin (Phalanx)


Fakta:
Antal spelare: 2-4
Ålder: Från 8 år
Speltid: 20 min
Innehåll: 60 isflak, 16 pingviner, 1 regelhäfte
Konstruktörer: Alvydas Jakeliunas & GŁnter Cornett

Vilket jättefestligt spel! Löjligt enkla regler, snyggt designat, stora 6-kantiga brickor, spelpjäser i trä och så roligt att du genast vill spela parti efter parti.

Börja spelet med att placera de 60 isflaken (brickorna) bredvid varandra mitt på bordet. Ni skapar så att säga ett ännu större sammanhängande isflak. Reglerna ger rekommendationen att försöka placera isflaken så att spelytan blir fyrkantig, men den kan förstås byggas hur som helst. På så sätt kan spelplanen erbjuda nya utmaningar i varje parti!

På varje bricka avbildas 1-3 fiskar. Dessa utgör poängen, så en bricka med 3 fiskar är alltså mer värdefull än brickor med 1-2 fiskar, men 3-fiskbrickor finns såklart i mindre antal.

Vid två spelare tar man fyra pingviner var i egen färg (röd, gul, grön eller blå) och vid 3 spelare 3 pingviner var. Är man fyra som spelar får man bara två pingviner var att sköta och då gäller det att se upp så att man inte snart är utslagen.

Målet är såklart att samla på sig flest poäng genom att plocka åt sig värdefulla brickor med fiskar på. Alla spelare placerar ut sina pingviner på 1-fiskbrickor, en pingvin per bricka och sedan får man i tur och ordning flytta en av sina pingviner i varje drag.

Eftersom brickorna är 6-kantiga kan en pingvin hela tiden försöka förflytta sig åt endera av sex riktningar. Din pingvin rör sig i rak linje från brickan den startat på tills du är nöjd, eller stöter på en annan pingvin eller kanten vilka såklart båda stoppar dig. Du stannar på en ledig bricka och lyfter bort den bricka från vilken du startade på spelplanen och har därmed samlat poäng och avslutat ditt drag. Näste spelare flyttar en av sina pingviner och tar bort en ny bricka osv. På så sätt krymper spelplanen och möjligheterna att förflytta sig drag för drag. Eftersom det bildas hål i spelplanen som inte kan passeras i ett drag riskerar du att bli avskuren från de mest poänggivande brickorna. När det inte finns fler isflak för dig att hoppa till är du ute ur spelet.