Vad ritar Picasso? (Användbart Litet Företag)


Fakta:
Antal spelare: 3-6 angivet på kartongen, 4-8 spelare i lag enligt reglerna
Ålder: Från 10 år
Speltid: 20-30 minuter
Spelregler: Du kan börja spela inom 3 min
Typ av spel: Engagemang 10/10, Skrattfaktor 10/10, Skadeglädje 5/10, Kunskap 2/10
Innehåll: 3-delad spelplan, ett ark klistermärken, 700 polletter, 1 påse, 8 pipor, timglas, plasttub, kedja, ritblock, regler
Spelidé: Tanketanken AB

Användbart Litet Företag gör det igen och släpper ett nytt festligt sällskapsspel/partyspel. De återanvänder till stora delar spelupplägg och innehåll från spelen Med andra ord och Med vilda gester, men den här gången är det ”rita och gissa” som är i fokus.

Från en stor påse fylld med små runda pappbrickor drar man ett i taget fram de ord som man skall försöka avbilda med en liten illustration eller två…. Eller tre eller fyra eller vad som nu kan behövas för att det egna lagets medlemmar skall förstå vilket ord du dragit fram och kan gissa rätt.

Överlag är det sannerligen mycket vanliga ord som skall förmedlas medelst ritade bilder. Det kan handla om Dörr, Tiger, Eld, Stege, Skruv, Soffa, Äggkopp och hundratals andra ord och det kan tyckas nog så enkelt, men ritandet och gissandet sker på tid, 45 sekunder, och sanden i timglaset försvinner snabbt. Även det enklaste ord kan ibland bli svårt att förklara med en bild och alla ord är det kanske inte heller så lätt att komma på en tydlig illustration till. Sen gäller det förstås att kunna rita någorlunda snyggt också, annars kan det bli svårt…

Så länge laget gissar rätt får ritaren i laget hela tiden plocka fram nya brickor med ord och rita vidare under de 45 sekunder som alltså står till buds. Mer ofta än inte stannar det vid en eller kanske två vunna brickor per omgång, ibland inte ens det!

I påsen med ordbrickor finns också ett antal brickor som istället avbildar en konsttjuv. Drar man fram en sådan får man stjäla en av motståndarnas vunna brickor.

Den avlånga spelplanen i blå plast är tredelad och pusslas ihop till en 75 cm lång spelsträcka från start till mål. Däremellan kommer 20 fält vardera på rad för upp till fyra deltagande enskilda spelare eller lag att alltså täcka med vunna ordbrickor. Ja, och dessa vinner ni alltså genom att gissa rätt på vad lagkamratens teckningar föreställer….

Så värst mycket mer komplicerat än så är inte spelet. Jo, kanske lite då. Inte nog med att tiden snabbt rinner iväg och stressar den som tecknar, med i spelet kommer också en bunt väldigt irriterande, högljudda pipor som motståndarna kan nyttja för ytterligare distrahera. Här kan motspelarna tuta och pipa när de kan svaret och skulle tecknarens tid ta slut utan att lagkamraterna gissat rätt svar kan brickan vinnas av den som tutat först (och svarat rätt förstås).

Det är både överraskande och rätt generöst att ett stort och tjockt ritblock i nästintill A4-format också medföljer asken (men ingen penna!). Blocket skall tydligen hängas runt halsen på tecknaren i en medföljande kedja är det tänkt. Det kan kanske vara kul att hänga på sig detta och rita så att alla ser, men då får man ju själv rita upp och ner… Och att efter 45 sekunder haka av sig blocket och låta nästa spelare hänga på sig hela härligheten blir mest krångligt, så nej, vi nyttjar inte kedja och ritblock så. Det funkar bra nog att sitta och rita med pappret framför sig så länge de deltagande kan se ändå.

Som sagt, vill du på begränsad tid förklara ord muntligen med synonymer och andra beskrivningar väljer du spelet Med andra ord. Vill du förmedla orden med kroppen till hjälp, med teckenspråk etc. spelar du Med vilda gester. Är du sugen på att rita orden istället är det Vad ritar Picasso? som gäller.

Eller också tänker du till och skaffar ett enda av dessa spel och bara varierar hur ni spelar och vips så har du faktiskt alla dessa spel i ett! I stort samma spelinnehåll och upplägg på reglerna, identisk spelplan, timglas och tutor. Ord som Dörr, Tiger, Eld, Stege, Skruv, Soffa, Äggkopp etc. på brickorna kan du naturligtvis beskriva såväl med andra ord som med gester eller teckningar…

Som enskilt spel betraktat är detta en riktigt rolig upplevelse. Ett av de allra bästa rita och gissa-spelen helt klart. Det är fart och fläkt över upplägget och med alla dessa ord att plocka fram håller det för att spelas igen och igen.

Att samla ordbrickor på rad på spelplanen och hela tiden se exakt hur laget ligger till gentemot mål och motståndarna är bra mycket roligare än att som i en del liknande spel bara samla kort med ord eller brickor på hög. Bravo!