Pente (Parker)


Fakta:
Antal spelare: 2 spelare (alt. spel med fler deltagare i olika avancerade Pente-varianter av vilka somliga kräver fler spelstenar än de medföljande)
Speltid; 5-15 minuter
Innehåll: Spelplan, regler samt 2 x 35 stycken glasstenar i gult resp. rött

Pente betyder tydligen fem på grekiska och detta är mest att likna vid en klurig variant på det klassiska spelet 5-i-rad. Japp, plocka fram spelplanen med sitt rutnät, dela ut en uppsättning pjäser till varje spelare och turas sedan om att placera ut en pjäs i taget på rutnätets skärningspunkter. Först till 5-i-rad horisontellt, vertikalt eller diagonalt vinner. Jaha ja, men det är ju de vanliga reglerna, Pente skulle ju erbjuda en liten klurig variant?

Jodå, dessutom gäller följande: Om du i någon riktning lyckas stänga in två av motståndarpjäserna mellan två av dina egna i en rät linje tas de infångade motståndarpjäserna genast bort från brädet och vips så finns där ett hålrum med nya möjligheter att sträva efter 5-i-rad eller nya fångster. Man kan således vinna inte bara genom att vara först med 5-i-rad, utan också genom att vara först med att istället ha fångat fem par motståndarpjäser och fått bort dem från spelplanen. Ja, en utlagd pjäs ligger annars alltså kvar på brädet på sin plats hela partiet ut om den inte infångats tillsammans med en annan i rak linje mellan två motståndarpjäser.

Spelplanen i denna Pente-utgåva är stor och antalet spelpjäser av färgat glas begränsade. Kan man verkligen hålla liv i ett parti så att spelplanen fylls? Ja, säg det. Jag brukar få stryk hur fort som helst. Pente är hur som helst med sina utomordentligt korta regler rejält underhållande. Ett parti blir snabbt flera. Om jag bara kunde lära mig att vinna…..Betyget tre är en stark trea.