Peggo


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Innehåll: Spelplan av trä i tre delar, skruv, 4 x 3 peggar, tärning, påse samt regler

Slå samman Fia med knuff och Luffarschack och du får familjespelet Peggo. Japp, i spelets första moment handlar det om att så fort som möjligt få sina tre pjäser (peggar) upp till trästapelns topp, därefter vinner den som kan placera sina tre pjäser i en rät linje.

Tävlingen äger rum på en perforerad träbit ställd på högkant. På varje långsida finns en rad med 14 hål, det ena över det andra, och varje spelare sköter naturligtvis sina pjäsers förflyttning längs varsin sida av stapeln. När man sedan lyckats få en pjäs att ta det 15:e steget lyfter man helt enkelt peggen från trästapelns gavel och upp på själva toppen. Där finns 16 borrade hål i formationen 4 x 4 och här skall man alltså placera sina pjäser i en rad.

Spelet är enkelt upplagt. I tur och ordning kastar spelarna tärningen och flyttar en av sina pjäser motsvarande antal steg uppåt. Då det bara finns en enkelrad med hål på varje sida får en spelare passera sina egna pjäser.

Saken är dock den att hålen är genomgående i träbiten och när en motståndarpeg är instucken på en viss nivå (på någon av klossens tre andra sidor) är ens eget hål egentligen också tilltäppt. Således är det den som hela tiden sist anländer till ett hål på en viss nivå som regerar. Den nyanlände tar platsen och puttar bort en annan spelares pjäs och tvingar denne tillbaka till startläget vid stapelns botten. På så sätt kan spelet ta sin tid. En pjäs jobbar sig uppåt bara för att bli upphunnen och nedpetad, gång efter annan.

Upp på själva platån för luffarschacket kommer man bara om man slår ett tärningsslag som exakt matchar de steg som saknas för att komma över kanten och man ställer sedan sin pjäs i valfri ruta av de 16 tillgängliga. Får deltagarna upp sina pjäser till platån i växelvis ordning placerar man lämpligen pjäserna så att de hindrar motståndarna för att omedelbart få tre i rad.

Först när alla ens tre pjäser finns på plats där uppe blir det så tillåtet att flytta runt dem för seger. Slår man en etta eller sexa med tärningen får en egen pjäs flyttas ett steg till ett närliggande ledigt hål eller hoppa över en annan pjäs. Alla andra tärningsutfall tillåter nu ingen förflyttning alls.

Tja, vad skall man säga om det här? Detta är ett litet racingspel i ett lite annorlunda format. Kasta tärningen (oftast vill du ha höga siffror) och flytta därefter en pjäs. Så mycket mer är det inte frågan om. Pjäser flyttas upp och knuffas bort och så fortgår spelet. Jaha ja.