Pass på (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2 eller flera
Innehåll: 135 spelkort, regler i kartonglocket

Här finns 9 identiska set med kort i valörerna 1-15, dvs. totalt 135 kort. Blanda dem alla noggrant och dela ut dem till deltagarna. Det är möjligt att det är orättvist ifall någon skulle råka få ett eller ett par kort mer än någon annan, men det är smällar man får ta. Det kan faktiskt vara både bra och dåligt med fler kort, allt beror på blandningen. Börja spelet med din kortbunt framför dig med baksidan upp. Vinnaren blir den som först blir av med alla sina kort.

Tanken är att det mitt på bordet skall skapas 9 likadana högar, med kort av värde 1 underst i botten och resten i stigande valör ovanpå. Förste spelaren vänder det översta kortet i sin hög. Är det en 1:a läggs kortet såklart ut på bordet, (och spelaren får dra ett nytt kort) är det ett annat kort läggs det uppvänt i en ny hög bredvid den aktiva spelaren som drog kortet. Därefter går turen till nästa spelare.

Var förste spelarens andra dragna kort en etta eller en tvåa går kortet naturligtvis ut på bordet det också, antingen ettan som skapar en ny hög eller tvåan ovanpå den redan utlagda ettan.

Vilket annat kort som helst läggs överst i spelarens uppvända kasthög. Spelaren fortsätter vända upp och spela ut kort från sin draghög så länge det kommer kort som passar på andra högar.

Spelare nummer två vänder så upp sitt översta kort och som tidigare går såklart en etta direkt ut på bordet och dessutom vilket annat kort som nu kan bygga vidare på någon hög som finns mitt på bordet. Från och med spelare två och därefter alla andra deltagare runt bordet finns dessutom fler möjligheter att bli av med sina kort. Man kan också spela ett kort på en motståndares uppvända kasthög om det dragna kortet ifråga följer motståndarens uppvända i serie, antingen genom att vara ett steg högre eller lägre. Ju fler kort du kan spela ut på dina motståndare desto mer förvärras deras situation för när respektive spelares draghög tömts på kort vänder man på den uppvända kasthögen och skapar så en ny draghög att försöka göra sig av med.

Pass På är som du märker hur simpelt som helst. Lite skoj kan det såklart vara med ett parti eller två nångång ibland men visst, inte räcker intrycket till ett medelbetyg. Något lite mer hade gärna fått erbjudas.