På spåret (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare eller lag
Ålder: Från 12 år
Speltid: ca 1 timme
Innehåll: 4 skrivtavlor, 4 tuschpennor, 4 suddtrasor, 4 blyertspennor, protokollblock, 4 DVD-skivor, regler

På spåret-spelet från 2009 innehåller riktiga resefilmer och frågor från TV-programmet med samma namn. Materialet är hämtat från säsongerna 2006-2008 och eftersom själva spelet kommer på DVD-skivor krävs att deltagarna sitter samlade i TV-soffan med DVD-apparaten inkopplad, vid en laptop eller på annat sätt kan spela upp och tillgodogöra sig skivornas innehåll. Berättarrösten tillhör Ingvar Oldsberg, han läser frågorna och undrar vart ni är på väg…

Spelet ligger på 4 olika DVD:er och det finns 6 olika ”spel” på varje skiva. Ett spel motsvarar väl ungefär ett vanligt TV-program så till vida att det omfattar 3 olika resor, 1-3 filmfrågor om respektive resmål ifråga samt ett par kluringar. En kluring är en ordgåta som skall lösas på tid. Markerade rutor visar hur många bokstäver som ingår och överst på skärmen står en mer eller mindre klurig ledtråd. Betänketiden uppgår till ca 1 minut och allt eftersom tiden går avslöjas en bokstav här och där.

Stoppa en skiva i spelaren, välj ett spel att spela, 1-6. Här finns på förhand såklart ingen information om vilka resor och orter som finns på skivorna eller i de olika spelen, det får man upptäcka genom att spela sig igenom allt.

Starta filmen och resan tar sin början. Ju tidigare man svarar desto fler poäng kan man vinna, fast efter angivet svar är man ju klar med uppgiften och får inte svara på nytt eller ändra sig. Det här löser sig därhemma i soffan genom att respektive spelare eller lag skriver sitt svar på en whiteboardtavla, anger poängnivån (10-8-6-4 eller 2 poäng) och sedan lägger ned tavlan framför sig.

Resfilmen stannar automatiskt efter varje poäng och måste tryckas igång igen. Skulle dock alla ha lämnat sina svar tidigt (på en hög poängnivå) kan man efter stoppet välja Express till resmålet. Då rullar resan vidare men UTAN de här automatiska stoppen. Och du måste faktiskt ändå se hela filmen och höra alla ledtrådarna… Jaha. Det hade såklart varit bra med en möjlighet att hoppa fram direkt till svaret.

Du kan pausa en resa men aldrig egentligen varken hoppa framåt eller bakåt. Vill du någon gång tillbaka betyder det att du måste söka upp DVD-skivans allra första startmeny. Du kan heller aldrig spola framåt i filmerna eller välja att köra bara en enda resa eller ett par filmfrågor. Du får ställa upp på ”hela paketet” så att säga, 3 resor, lika många set med frågor om orterna etc… Om du nu inte helt enkelt stänger av spelet.

Du kan lyckligtvis inte fuska med mindre än att du sett igenom aktuellt stycke, först efter en resa tillkännages svaret, efter filmfrågorna kommer svaret. Det går inte att klicka fram svaren på enklare sätt.

Jag har i skrivande stund inte spelat igenom allt på skivorna men 24 spel á 3 resor ger såklart många timmars underhållning med familjen/vännerna. Med i asken kommer 4 skrivtavlor, trasor att sudda med, pennor, protokollblock och regler. Generöst, men visst det hade räckt med skivorna, nog har man pennor och en bit papper därhemma.

Lagspel kan förstås innebära en extra utmaning. Det blir troligen svårt att sitta och diskutera tillsammans utan att motståndarna hör… Kanske att det rentav behövts än fler pennor och skrivtavlor? Varje deltagare hade kunnat ha nytta av i alla fall varsin penna för att meddela lagkamraten sina gissningar skriftligen. Ja, lagspel funkar nog bäst i tystnad. Det blir annars säkert svårt att få till de där ljudisolerade hytterna de har i Tv-programmet…

På spåret-spelet är alltså precis som på TV, fast bara nästan.