På spåret (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 4 eller fler spelare i lag
Ålder: Från 14 år
Innehåll: 3 kortlekar med över 1700 ledtrådar och frågor, 1 spelplan, 1 timglas, 2 visselpipor. 2 spelpjäser, 10 poängmarker, 1 korthållare samt regelhäfte

På spåret är ett frågespel om framförallt olika städer och länder i världen och vill du bara utmana dig själv eller en vän kan spelet såklart spelas ensam eller på bara två spelare. Minst fyra deltagare fördelat på två lag krävs annars för att spelet skall vara riktigt okej men även då handlar allt främst om att ställa frågor till varandra, besvara dessa samt kunna gissa om eller när motståndarna skall lösa uppgiften.

Ena laget (lag A) drar ett bild- och frågekort. Man studerar noga bilden och de kluriga ledtrådarna. Därefter bestämmer sig lag A för på vilken nivå de tror att motståndarna (lag B) klarar uppgiften. Kan de avslöja staden bara genom att se bilden eller behöver de en eller flera ledtrådar? Svarar lag B rätt på bilden blir det fyra poäng, svarar man fel blir det inga alls. Är man inte säker kan man avvakta med svaret och alltså få flera ledtrådar men följaktligen färre poäng, 3, 2 eller på lägsta nivån 1 poäng. Har lag A gissat på just den poängnivå där lag B svarar rätt får även lag A motsvarande antal poäng. Om lag A inte tror att lag B klarar uppgiften ens efter bild och alla ledtrådar har man förstås valt brickan med en nolla (0) och är det en gissning som går hem går istället 1 poäng till lag A. Poängen delas ut och lagens spelpjäser flyttas på spelplanen. Det här momentet med att avslöja vilken ort som söks går på tid. Timglasets sand rinner förbi på 60 sekunder.

Det använda kortet vänds och där står upp till 6 frågor med någon form av anknytning till staden ifråga. Nu blir det lagtävling på allvar. En spelare från varje lag (både lag A och B deltar) tävlar nu mot varandra samtidigt. En annan spelare läser frågorna och med en visselpipesignal skaffar sig en av de tävlande rätten att svara först. Poäng fördelas på nytt efter antal rätta svar och spelpjäserna fortsätter sin vandring in mot mitten av spelplanen och först dit är det vinnande laget.

Efter ett genomgånget kort med bildgåta och ledtrådar på ena sidan och därefter allmänna frågor till båda lagen på baksidan görs processen om. Nu är det lag B som drar ett kort, tittar på bilden och ledtrådarna, funderar på om/när lag A skall lista ut svaret, väljer en passande marker (nivå 4, 3, 2, 1 eller 0) och räcker sedan över korthållaren och kortet till motståndarna. Timglaset vänds….

Är ni riktigt duktiga och avslöjar staden tidigt och klarar många följdfrågor blir det många poäng. Då kommer ni hyggligt snabbt in mot mitten och då åtgår bara en handfull kort under ett spelparti. Om inte, drar ni kort på kort och ställer fler och fler frågor och då blir spelets livslängd förstås begränsad. Spelet innehåller 192 frågekort. Men å andra sidan vem sjutton minns alla frågorna och svaren efter en tid?

På spelplanen är det 40 steg in till segerrutan och det finns några rutor där ett lag ges möjligheten att få gissa två gånger på varje fråga eller rentav hur många gånger som helst inom den tid som står till buds. Tur det, för det här är ett ganska svårt spel.

På spåret må vara svårt men är ett roligt frågespel för minst 4 deltagare. För många spelare är dock kanske inte heller bra då det kan bli väl trångt runt bordet för att kunna se frågekortets bild tydligt.