Panamax (Stronghold Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: 12+ år
Speltid: 90-120 minuter
Innehåll: Spelplan, 4 små spelbräden, 51 spelkort, 24 fartygsbrickor, 44 flaggbrickor, 20 aktier, 52 tärningar, 4 träkuber, 4 träbrickor, 90 mynt, 24 brickor för passagerare, priser, vattenrörelser etc., regler.
Konstruktörer: Gil D´Orey, Nuno Bizarro Sentieiro, Paulo Soledade.

Jag har inget emot matiga spel, utmanande spel med en mängd komponenter och moment, men det finns en gräns. Jag måste kunna förstå spelet. Jag vill ha regler som tydligt förklarar hur alla de där momenten fungerar och hänger ihop. Sen vill jag såklart ha några kamrater att spela med så spelet får inte vara alldeles för komplext så att kamraterna blir skrämda, eller att det tar evigheter att komma igång.

Panamax har 12 sidor regler och här finns en mängd olika moment att få grepp om. Förberedelserna inför spelstart omfattar hela 23 olika steg, jösses! Ja, Panamax är krävande och tyvärr så (nästan) krävs det 4 deltagare för att spelet skall visa sig från sin bästa sida.

Panamax är ett spel som handlar om att frakta varor genom Panamakanalen och tjäna en slant på det! Varje spelare driver en egen fraktfirma, skaffar varor att lasta ombord på sina fartyg, skaffar kanske än fler fartyg och gör investeringar i såväl det egna som motspelarnas företag. Företagen har sin ekonomi, du har som privatperson din egen att förvalta. Vinner gör den person som tjänat mest stålar på sina affärer.

Fraktuppdrag kan komma från Kina, Europa och både öst- och västsidan av USA. Du vill såklart vara en uppskattad affärsman överallt, men det är inte helt lätt att alltid vara en rättskaffens man (eller kvinna). På sina håll är det trångt i kanalen, kanske måste du knuffa lite på andras fartyg. Det behöver inte alltid vara uppskattat!

Tärningar figurerar i stort antal i spelet och fungerar främst som last med olika värden och javisst, det går alldeles utmärkt att sända egen last med andra spelares fartyg. Om man nu vågar tro på att de fartygen verkligen kommer att komma fram!

Baserat på vilka länder man accepterar fraktuppdrag ifrån finns olika bonuskort att vinna. Jag måste säga att de tyvärr inte är så värst balanserade. Där somliga av dem bara ger spelaren några få poäng kan andra bonuskort ge så många fler. Ja, när jag ändå klagar en aning på spelet, varför inte ta upp allt det som stör mig lite, hindrar mig från att sätta ett bättre betyg än ett hyggligt medelmåttigt.

Först och främst reglerna. Panamax är ett krävande spel. Tuffa beslut, saker att välja bland, en massa små moment och detaljer här och där att hålla ordning på. Det är 12 sidor regler och de är ärligt talat dåligt uppställda. Vid en första genomläsning verkar de direkt avskräckande, gör inte alls ett bra jobb med att förklara hur det här skall spelas. Nej, jag tvingas till många genomläsningar, se videofilmer och läsa andra dokument för att få grepp om helheten och så skall det väl ändå inte vara? Och den här mängden regler gör det såklart till en liten utmaning att sälja in spelet till vännerna…

Och just den här typen av ekonomiskt spel med aktiehandel och en kamp om platserna i kanalen (nästan) kräver exakt 4 deltagare för att Panamax skall visa sig från sin bästa sida. Ja, skall man ändå avsätta ett par timmar för detta (och efter att ha lagt nästan lika mycket på att lära sig reglerna) måste man såklart se till att förutsättningarna för ett utmanande och spännande spel är som bäst.

Och de där mynten då? Hur ser de ut egentligen? Skitfula! Synd när allt annat material är okej.

Ja, Panamax är inte på något sätt det perfekta spelet. Kravet på 4 deltagare och en hög kom-igång-tröskel fungerar lite avtändande, är klart begränsande för mig. Ett dåligt regelhäfte späckat med många detaljregler hjälper inte till, men kommer man förbi allt detta, och har man ändå spelgänget redo, kan man absolut ge Panamax en chans. Visst finns det många andra minst lika bra spel därute och som kanske är mer lättillgängliga men temat är starkt och utmaningen i sanning utmanande! Och det lockar väl?