Palazzo (Rio Grande Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-4
Ålder: 10+ år
Innehåll: 55 kort, 1 spelpjäs, 48 byggbrickor, 4 brickor för stenbrott, en bricka för materialförrådet, 1 värde 3-bricka, 4 summeringskort samt regelhäfte
Speltid: 45-60 min
Konstruktör: Reiner Knizia

Palazzo är ett rätt roligt spel om att bygga palats och ju tjusigare de blir desto bättre. Blir dina byggen (för självklart vill du bygga flera palats) bara två våningar höga blir det dock noll poäng och envåningspalats ger faktiskt minuspoäng så se nu till att byggnaderna skjuter mot höjden. Maximalt kan du få bygga upp till och med våning fem. Poäng utdelas också efter antalet fönster som smyckar palatsets fasad så våningar med många fönsterrutor premieras bäst. Därutöver finns det också möjligheten att samla extrapoäng genom att bygga palatset i ett enhetligt material och inte blanda t.ex. tegel och marmor……Det finns 3 olika material att överväga och huruvida du vill bygga många trevåningspalats, några få riktigt höga, i samma material eller blanda friskt är helt upp till dig själv.

Själva spelupplägget är verkligen enkelt. Du får välja endera av totalt tre möjliga aktiviteter var gång det är din tur. Det svåra är väl främst att kunna förutse när det är som allra bäst att göra respektive val.

• Du kan välja att ta pengar.

Dessa krävs naturligtvis för att överhuvudtaget kunna starta byggandet. Du vill såklart kunna köpa byggnadsmaterial och vinna ev. auktioner. Högen med pengakort omfattar tre olika valutor samt jokrar som gäller i valfri valuta. Dina inköp betalas hela tiden i enhetlig valuta och du får ingen växel tillbaka om du skulle betala för mycket. Pengakorten som vänds upp är alltid ett mer än antalet deltagare och den som väljer att ta pengar väljer först och dessutom två kort. Övriga spelare får sedan vardera en mindre slant var. Så väljer man att själv förstärka sin kassa får även konkurrenterna lite bättre ekonomi.

• Köpa eller anordna auktion på byggbrickor

Byggbrickorna i spelet är rektangulära pappbrickor som avbildar fasaden på ett våningsplan. Byggnadsmaterialet liksom antalet fönster kan variera. Dessutom anges för varje bricka på vilken våning (1-5) den måste placeras.

Utan att i detalj förklara reglerna vänds två byggbrickor upp om man väljer detta alternativ. Den första hamnar mitt på bordet (materialförrådet) till direkt försäljning, den andra på en av fyra möjliga auktionsbrickor. Sedan väljer nu spelaren att antingen direkt köpa sig 1-2 brickor av den/de som kan finnas tillgängliga mitt på bordet eller kalla till auktion. På en auktion kan man kanske finna många brickor till rena vrakpriset, allt beroende på motspelarnas intresse och ekonomi. Vill det sig illa kan du gå miste om en bricka denna omgång, men du kan ju å andra sidan ha trissat upp priset så att auktionsvinnarens pengar tar slut och ger dig bättre chans till framgång i kommande auktioner. Förlorar du en auktion har du ju dina pengar kvar.

• Det tredje alternativet handlar om att för priset av ett pengakort (oavsett valör och valuta) få flytta eller lägga till en våning på ditt/dina palats.

Som nämnts ovan är byggbrickorna numrerade med siffran 1-5. De placeras liggande på bordet framför dig när du bygger och du placerar våning 1 underst, närmast dig, och sedan fyller du på med våningar med högre siffror. Det får aldrig finnas flera våningar med samma siffra i ett och samma palats och byggnaden kan bli maximalt fem våningar hög, vilket om så sker såklart skulle innebära att du nyttjat en byggbit med varje siffra. Du får hoppa över en viss våning och du behöver inte börja byggandet med våning 1, men de skall som sagt komma i stigande ordning……. Alltså, väljer du att bygga om kan du lägga till byggbiten med våningsplan 2 som du just förvärvat om du i ett palats hoppat över den tidigare, eller skjuta in våning 1 under alla de andra. Eller helt enkelt byta ut den där biten i tegel när du fått samma våningsplan i sandsten eller marmor för att göra palatset enhetligt. Vill man göra många ändringar på sina byggnader kan det ta sin lilla tid. I ett och samma drag är det endast en byggbit som får röras, dvs. läggas till eller tas bort. Man får inte göra båda i samma omgång även om man har råd att betala för det.

Japp, det var det hela. Man plockar på sig pengar, köper byggbitar och försöker få dem att passa ihop. Gör de inte det får man betala en slant för att bygga om på något sätt. För att få poäng måste du bygga upp minst 3 våningar i varje palats och spelet är slut när den kungliga ambassadören kommit på besök. Det anses han ha gjort när 5 olika pusselbitar med hans bild blivit dragna ur högen med byggnadsbrickor och alltså utgör en fullständig bild av honom till häst.

Speltiden anges på asken till 45-60 min. Det tycker jag är att ta i. Jag tror att alla spelgängets partier varit avslutade på ca 30 min oftare än något annat. Och det är rätt synd. Palazzo är festligt och enkelt att lära och hade gärna fått hålla på lite längre och erbjuda en större utmaning. Det känns som att byggbitarna är relativt få och med fler byggbitar, andra byggmaterial och möjligheten att göra palatsen högre än bara fem våningar hade detta varit ett ännu bättre spel. Nu är det ett smågulligt sällskapsspel, en liten lättviktare i klassen. Stark trea i betyg.