På 5 sekunder (Användbart Litet Företag)


Fakta:
Antal spelare: 3-6 deltagare
Ålder: Från 10 år
Speltid: 30 minuter
Innehåll: Spelplan, 6 spelpjäser, 376 frågekort med 752 frågor, kortlåda, 5-sekunders timglas samt regler

Spelet som tidigare hette 3 snabba svar heter numera På 5 sekunder. Det ena namnet är i mitt tycke inte bättre än det andra men spelföretaget ALF brukar ju då och då byta namn på sina spel och förvirra spelköparna. (Om de vill sälja samma spel två gånger till kunderna eller om de bara är usla på att välja ett bra säljande förstanamn skall jag låta vara osagt). Om man den här gången tar både det gamla och det nya namnet tillsammans får du hela spelupplägget, ja nästan alla reglerna också, i en enda mening. Ge 3 snabba svar på 5 sekunder, ja det är allt det handlar om.

Dra ett kort och läs texten högt för alla, men framförallt för spelaren i tur. Här handlar det nu om att spelaren snabbast möjligt skall komma på tre; namn på prinsessor, saker man gör när man är glad, ostsorter, saker du kan doppa i choklad, saker du kan göra med fötterna, saker som är bruna, finns i ett stall, får dig att skrika högt eller något helt annat.

Så här i lugn och ro utan tidspress är det såklart superlätt att komma på tre saker som är blå, tre runda frukter, tre tecknade serier osv. Kanske kan du även få fram tre saker som förvaras i källaren, tre saker många inte vågar göra och tre saker som kan läggas i buntar.

Men när du bara har 5 sekunder på dig, när vännerna tittar på dig och timerns sekunder försvinner med ett enerverande, stressande ljud... Ja, då är det plötsligt inte lika lätt längre. Faktiskt.

Och du måste ha minst 3 rätta svar för att få 1 poäng, annars blir det inga poäng alls och samma fråga kvarstår och går genast vidare till nästa spelare som nu på 5 nya sekunder måste hitta 3 bra svar, dock tre helt nya svar! Det som redan sagts får inte nämnas igen. Det måste vara helt nya saker...

Lyckas den spelaren får denne 1 poäng i din spelomgång, annars fortsätter frågan vidare runt bordet. Kommer den hela varvet runt tillbaka till dig som inledde svarandet och misslyckades får du ändå 1 p och så startar nästa spelare med en helt ny fråga.

Att ärva en fråga kan förvisso ge dig en enkel poäng, men lika ofta är det där svaret plötsligt inte så enkelt när föregående spelare kanske sagt de två mest självklara sakerna och du måste hitta tre nya som svar på frågan. Och så kommer du bara på en sak och så går turen över igen. Och nu har den spelaren hört tre okej svar (2+1) och måste själv få ur sig ytterligare tre nya... Lurigt, kan bli riktigt svårt det här. Ibland får man försöka stänga öronen och fundera för sig själv i några sekunder om, utifall, att turen skulle komma till en själv senare i spelvarvet där man kanske sitter sist i raden.

Ja, här går det sannerligen undan. Fem sekunder är inte mycket och här rinner de förbi i en 22 cm lång tidscylinder av plast, en spiral i vilken 19 små metallkulor rullar fram och nedåt, runt, runt till botten. Kort sagt, vi både ser och hör sekunderna ticka undan, eller ticka förresten, det låter hela tiden, allt för att stressa den som skall svara. Dessutom fungerar cylindern som något slags visselpipa så när den vänds upp och ned för att starta en ny 5-sekundersperiod tutar den till. Det är både kul, knasigt och störande...

Spelplanen är tydlig, med start- och målruta och endast tio fält däremellan, så 11 intjänade poäng före någon annan ger dig segern! På två av rutorna längs vägen gäller extra regler. På ett ställe får du en extrapoäng om du finner 4 svar på aktuell fråga och på en annan plats måste du lämna tre godkända svar eller tvingas stå över en omgång

Ja, det här lät busenkelt men var inte fullt så lätt som man skulle kunna tro. Men det var roligt och fartfyllt, kort sagt ett typiskt, stressigt partyspel lätt att komma igång med.