O Zoo le Mio (Zoch zum Spielen)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: Från 9 år
Speltid: 45-60 min
Innehåll: 35 zoomynt, 25 zoobrickor, 15 besökare, 4 entréer, 4 startbrickor, 4 flaggor, flaggstång, 15 parkbänkar, 3 träd, poängblock, regelhäfte
Konstruktör: Corné van Moorsel

Bakom det lite fjantiga namnet döljer sig ett helt okej sällskapsspel. Det hela handlar om att bygga upp och sköta en djurpark på bästa sätt för att, naturligtvis, locka flest besökare. Den som totalt sett under fem år haft flest personer på besök vinner spelet.

O Zoo le Mio är ett spel som erbjuder lite av varje på ett enkelt, lättsmält sätt. Det är slumpen som avgör i viken ordning olika spelbrickor kommer i spel. Det är ett snabbt auktionsmoment som bestämmer vem som får viken bricka till sitt zoo. Det inkluderas ett pusselmoment så till vida att de brickor du betalar för måste kunna placeras i ditt bygge på bästa sätt, olika områden för samma djurras bör såklart sitta ihop, olika stigar i parken måste leda någonstans… Du får vrida och vända på dem.

Om du vill lyckas väl bör du hålla i minnet hur många mynt de andra spelarna förfogar över gömda bakom sina spelskärmar, så att du kan satsa rätt och vinna auktionerna, så detta är även ett kom-ihåg-spel. Och när det gäller att samla ihop poängen för segern är det också ett majoritetsspel. Den som lockar med störst yta och flest djur för varje ras är såklart den som tar han om merparten av poängen… Men det handlar inte bara om djuren, ditt zoo måste också erbjuda grönområden/parker och stigar att vandra på… (Toaletter, matställen och kiosker är man dock helt ointresserade av här.)

Nåväl, dags att börja spela. Förse dig med åtta mynt, göm dem bakom en skärm och lägg ut din startbricka framför dig på bordet. Låt övriga spelare göra detsamma. Lägg en liten flaggstång bredvid er och blanda och placera ut en liten flagga för respektive spelare. Någon kommer att hamna överst, övriga i fallande ordning därunder. Flaggan är med för att lösa eventuella tvister med lika bud i auktionerna. Vinnaren blir i dessa lägen den vars flagga vajar högst, man vinner auktionen, får sitt pris och ens flagga flyttas ned till bottenpositionen…

Sådär, dags att börja på allvar. Blanda alla de 25 djurparksbrickorna, vänd upp fem av dem på bordet. För vart och ett av de fem spelåren kommer det att ske fem auktioner. En bricka auktioneras ut i taget och vinnaren skall genast placera den på lämpligt ställe i sitt zoo.

Auktionerna är som sagt föredömligt snabba, det är endast ett bud som gäller. Alla greppar ett antal mynt i sin hand och håller fram dem för att sedan avslöja buden samtidigt. Den med högsta budet vinner såklart, annars avgörs lika bud enligt ovan med flaggstången. Vinnaren betalar sina mynt till banken, de andra budgivarna tar tillbaka sina insatser.

Ja, så mycket mer är det väl inte frågan om. Spelarna försöker att vinna de brickor de anser sig behöva bäst. Spelbrickorna påminner lite om dominobrickor på så sätt att de är tudelade. Ena halvan av brickan rör en specifik djurras, den andra halvan en annan art. Här finns apor (orange färg), däggdjur (gult), fåglar (rött), reptiler (grått) och havsvarelser (blått). Varje zoobricka har således två olika färger.

För varje art på brickan syns också små stjärnor (1-3 stycken). Ju fler stjärnor desto mer attraktiv djurinhägnad kan man säga. På somliga brickor finns dessutom en eller flera symboler för träd. Även här gäller att fler är bättre…

Vill du åt brickan för apor/fåglar eller är det reptiler/däggdjur som lockar mest? Är det få eller många stjärnor på brickan? Ja, hur har du byggt ditt zoo? Vad har du för djur på plats? Vilka områden vill du expandera? Vilka kan du expandera? Ja, hur löper dina stigar på befintliga brickor? Kan du passa in brickan från auktionen med de du redan har? Kan du få fler stjärnor än dina motspelare? Får du fler träd?

Efter varje vunnen auktion, dvs. efter varje utlagd bricka i någons djurpark sker en kontroll över rådande majoritet. Vem har flest stjärnor för aporna, däggdjuren, fåglarna osv...? Här finns tre pjäser (besökare) för respektive djurart som är i spel/finns i någon djurpark. Två poängpjäser ställer man hos aktuell ledare (dvs. har majoriteten just nu), en pjäs hos spelaren på andra plats.

Den som har flest träd totalt sett i hela sin djurpark får två trädpjäser, en pjäs delas ut till spelaren med näst flest trädsymboler på sina brickor.

Skulle det någonsin råda exakt jämlikhet går ”segern” till den som spelat den brickan som ledde till likaläget.

När någon bygger en helt sluten stig mellan sina områden, dvs. placerar sina brickor så att dessas stigar går ihop, får man ställa en parkbänk i det stigomgärdade området.

Efter ett års zoodrift, motsvarande endast 5 snabba auktioner, är det dags att dela ut poäng. Ett poäng ges för varje besökare, träd och parkbänk i varje djurpark. På samma sätt får man poäng efter år två, tre, fyra och fem också, poängen justeras dock så att varje pjäs ger 2 poäng/styck år 2, 3p/styck år 3 osv. Med bara en enda vunnen och välplacerad bricka i sin djurpark kan poängställningen svänga snabbt. På samma sätt kan det vara vettigt att investera stort på slutet när flest poäng utdelas, men vem vet exakt vilka djurbrickor som kan komma då?

Efter varje spelat år får spelarna förnyat kapital att addera till det som man redan har kvar sedan tidigare. Man får förse sig med ett nytt mynt för varje spelbricka ens djurpark omfattar, så det är kanske inga enorma summor man får. Det gäller att buda smart och effektivt i auktionerna…

Ja, den som samlat flest poäng på de brickor man vunnit (av de 25 som finns att tillgå) kan titulera sig årets djurparksföreståndare och vinner. Pengar kvar i plånboken har inget värde när spelet är slut, så satsa allt på slutet för att vinna de brickor du vill ha, eller inte vill att motståndarna skall få. Kom bara ihåg att om du tvingas skapa flera områden för samma djurras i ditt zoo är det endast det största som du får räkna. Slösa inte bort resurser på brickor som inte passar perfekt!

O Zoo le Mio är lättsamt, synnerligen snabbspelat. Tog ett parti verkligen 45-60 minuter? Tror knappast det. 5 x 5 brickor skall köpas, alla får ge ett bud var, sedan är auktionerna över. Räkna stjärnor och träd och placera ut en eller två pjäser hos spelarna som dominerar. Njut ett tag. Med nästa spelade bricka kan någon snuva dig på ledningen och ta en pjäs för dig… Det här är ett småelakt spel.

Kom ihåg att satsa på slutna stigar i din djurpark. Utställda parkbänkar kan aldrig tas ifrån dig utan kvarstår som säkra poäng spelet igenom.