Owner's Choice (Z-Man Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-5 spelare
Ålder: 10+ år
Speltid: 45 minuter
Innehåll: Spelbräde med vändbart ramverk för viss variation i ordningen på spelrutor, 6 tärningar med tillhörande klistermärken, 4 x 15 aktier, actionpjäs, 4 x aktiekursmarkörer, sedlar i olika valörer samt regelhäfte
Konstruktör: Yasutaka Ikeda

Ett parti Owner´s Choice spelas bäst med 4-5 deltagare men är över så snabbt att det knappt är värt besväret att samla vännerna och plocka fram detta när det finns så många andra bättre spel att välja bland. Hela gänget måste vara inställda på en stunds lättsamt, slumpartat tärningskastande och snabba köp-sälj-aktiviteter och ha mycket måttliga (låga) förväntningar på detta för att man inte skall bli besviken. Owner´s Choice är ärligt talat lite för simpelt även om allt säkert fungerar som det är tänkt.

Köp och/eller sälj aktier i din tur. Handla andelar i det röda, gröna, gula och/eller blå företaget. Köp vad och hur mycket du vill med den enda regeln att du inte får äga mer än totalt 12 aktier när din tur är över. Inköpspriset på och eventuell utdelning av respektive aktie anges hela tiden på det gemensamma spelbrädet, kurserna kan gå upp och ned. Dalar de för mycket är bolaget i fråga satt i konkurs.

Utöver aktiehandel (som är frivillig) är det obligatoriska momentet i din tur att du måste vandra framåt på spelplanen med den gemensamma pjäsen. När denne kommit eller helt varv runt brädet är spelet slut, aktier omvandlas till kontanter till rådande kurs och vinnaren är den som såklart äger mest pengar!

Du flyttar pjäsen 1-4 steg framåt, valfritt hur många inom ett visst intervall baserat på antal deltagare. De flesta rutorna är fält för respektive företag, rött, gult, grönt, blått. Några fält gäller för samtliga fyra bolag (välj ett) , tre andra fält är specialrutor med varierade effekter; du får kasta den vita tärningen, företagsledarna får 100 dollar, det mest värdefulla bolaget har aktieutdelning.

Du flyttar helt enkelt till en viss ruta så att motsvarande händelse inträffar. Går du till en färgad ruta för ett visst bolag är det företagets ledare, bolagspresidenten, som gör resten av draget. Bolagets president kan för allt i världen vara du själv, men du kan lika gärna trigga igång en händelse som rör någon annan spelare.

Vem det är som är bolagspresident, undrar du? Det är såklart den som efter varje aktiehandelsmoment sitter med flest aktier i respektive företag. (Jo, här finns naturligtvis regler för att bestämma majoritet även i ett likaläge).

Okej, så du går t.ex. tre steg framåt och landar på en gul företagsruta. Gul ledare har nu ett val att göra (kanske, om inte pengarna är slut…)

Välj mellan att betala 50 eller 100 dollar av egna pengar (det högre beloppet gäller när aktiekursen nått en vis högre nivå) till en gemensam pott på brädet, för att få kasta den företagsspecifika tärningen ELLER betala ingenting och kasta den hemska svarta tärningen… Verkställ det utfall som kommer upp.

De olika sidorna på gul-, röd-, grön- och blå företagstärning innebär olika typer av förändrat aktievärde (+1, +2, +3 eller kanske -1 på värdetrappan), det kan bli aktieutdelning eller så erbjuds presidenten möjlighet att manipulera kursen +1, -1, -2 för ett annat bolag (typ insider affärer, företagsspionage). Generellt sett är det goda odds för att ett tärningskast kommer att gynna de egna affärerna, det egna företaget.

Den svarta tärningen är å andra sidan föga gynnsam för det egna bolaget. Visst kan du få fram Status Quo, dvs. inget händer, men det finns flera utfall som minskar ditt aktievärde ett eller två steg. Du kan dock få viss kompensation i form av de kontanter som ev. ligger i potten på spelbrädet just nu.

Den vita händelsetärningen du slår efter ett besök på motsvarande ruta ger dig ofta lite pengar från banken, en möjlighet att byta en aktie mot en annan eller sänka ett visst bolags värde lite , -1 eller -2 steg.

Så, varje drag kommer ofelbart att leda till att er gemensamma spelpjäs avancerar mot målrutan, dvs. minskar ned på kvarvarande speltid. De flesta rutorna innebär således att en viss företagspresident väljer mellan att kasta en svart eller bolagsfärgad tärning. Aktiekurser justeras löpande upp och ned. Pengar kan flyttas hit och dit och vid sidan av allt detta finns en frivillig möjlighet att köpa/sälja aktier i stort som man behagar…

Köp dem billigt när kursen är låg och jobba för att få upp denna. Sälj sedan och håva in en vinst. Passa dig för att ha aktier i ett bolag som konkursat, då får du lämna ifrån dig aktier utan att få något för dem.

Owner´s Choice fungerar som sagt, det är ett snabbspelat tärningsspel om aktiehandel. Tyvärr är det för lättsamt i min smak, för slumpstyrt med sina många tärningskast. Ett annat minus är textrika små klistermärken som måste fästas på alla tärningssidorna där det inte är helt lätt att på avstånd se vad där står, är det +2 eller -2? Skulle man vilja spela detta ofta antar jag att de till slut skulle bli skavda och svårlästa av det skälet…

Ett plus dock för tydliga regler, än mer så för rejäla aktier, tjocka kartongbitar lätta att hantera.