Ordrazzel (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2 eller flera deltagare
Ålder: Från 10 år
Innehåll: En plastbox (lock och botten), 16 bokstavstärningar, protokollblock, timglas samt regler

Detta är inget mindre än en kopia på ord/bokstavsspelet Boggle som väl får sägas vara originalet. (Eller?)

Här finns som sagt ett timglas, en behållare med lock samt 16 bokstavstärningar och ett pappersblock. Varje deltagare behöver förse sig med ett pappersark och en penna innan letandet efter olika ord kan börja.

Stoppa in bokstavstärningarna i plastasken, lägg på locket och skaka alltihop. Tärningarna rasslar runt och faller ned i sina fack och vips så har du olika bokstäver i formationen 4 x 4 st. Vokaler och konsonanter blandas med varandra.

Nu gäller det för alla spelarna att på ett par, tre minuter, titta på de aktuella bokstäverna och se vilka ord som göms i bokstavsmixen. Fäst blicken på en tärning och spana vidare på de angränsande tärningarna, rakt åt sidan eller diagonalt och försök finna bokstäver intill varandra som bildar ett ord. Du får naturligtvis bara räkna varje tärning en gång i varje ord. Fann du ett ord? Bildade tärningarnas bokstäver V-E-T-E eller kanske R-Ö-K-A?

Ja, då skriver du ned ordet i fråga på ditt block, passa också på att notera alla andra ord du också fannů Skrev du VETE, fick du ju VET också och TE, RÖKA ger dig t.ex. även RÖK och ÖK och ÖKA. Kanske får du också ARK, ÖRA, KÖA och KÖRA av samma bokstäver beroende på hur de ligger intill varandra i facken. Skriv snabbt ned alla ord du får fram. Flytta sedan blicken till andra bokstäver i rutnätet och sök nya ord och möjligheter!! Sanden i timglaset försvinner förbluffande snabbt.

Ibland skakar man fram en bokstavsblandning som kan ge många både lätta och svåra, långa och korta ord. Ibland blir det X, Y och tjockt med svåra konsonanter som inte självklart blir till verkliga ord. En spelare får bara poäng för ord denne är ensam om att ha funnit och hur många partier som skall spelas, hur många poäng som krävs för seger är väl upp till de deltagande själva att besluta om. Detsamma får väl sägas gälla för huruvida det skall tillåtas ord med olika böjningsformer eller ord som är egennamn eller kända förkortningar.

Ordrazzel är ett varierat, spännande, både enkelt och svårt ordspel. En kopia på Boggle eller ej, detta är spelmässigt exakt detsamma och därför lika bra!