Ord-mani (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 2 eller fler
Ålder: Från 12 år
Speltid: 1-2 timmar
Innehåll: Spelplan, 300 kort, protokollblock, tärning, spelpjäs, timglas (ca 65 sek) och regelhäfte


Sällskapsleken som är mer än ett spel, står det att läsa på spelkartongen, och det stämmer ju. Ord-mani är ju fyra spel i ett, eller rättare sagt, det finns fyra olika moment att tävla i. Helhetsbetyget blir knappt godkänt då ett par moment är rätt trista. Men andra är helt okej så om du istället väljer ut och bara nyttjar valda delar kan detta bli riktigt bra. Idén med spelplanen och tärningen känns också rätt överflödig. Vi kan väl ta den biten direkt….

Jo, spelplanen rymmer 36 fält, 9 vardera för de fyra olika spelmomenten i formeringen 6 x 6. Tanken är att en spelpjäs placeras på valfri ruta vid spelets början och sedan kastar förste spelaren tärningen. Denne får nu flytta pjäsen lika många steg på spelplanen för att välja en av de nåbara kategorierna. Detta blir partiets första spelmoment. Alla spelare deltar och tävlar sedan mot varandra i alla moment. Det är bara tärningskastandet och således rätten att ”välja” kategori som varierar. Men vad spelar det egentligen för roll kan man undra? Speltiden är slut när alla spelplanens fält är utnyttjade för man får bara nyttja varje ruta en gång. Alla spelmomenten kommer att genomföras exakt lika ofta och alla spelar i alla moment. Såå? Väljer du att bara köra din favoritkategori tills den inte kan nyttjas mer sker ju resten av spelandet bara i de trista kategorierna, så vem kan kosta på sig att ha en favorit? Bättre i så fall att helt välja bort vissa bitar av spelet!

Nåväl, spelmomenten då? Jo, som sagt, de är fyra stycken; Hitta ord, Associera, Räkna upp samt Sätta samman.

I Hitta ord får du tre bokstäver att nyttja för att bilda nya ord. Till exempel ELE. Då är det okej med Sele, Elefant, Elegant, Delen osv. Reglerna säger att det dessutom är okej att skjuta in andra ord mellan ELE så länge ordningsföljden inte ändras, så då kan t.ex. Eller, Elfenben, Eldade också vara godkända. Detta öppnar förstås möjligheter till många nya ord och tricket i alla moment är såklart att skriva ned allt du kommer på, men du får bara poäng för ord du är ensam om!

I Associera får du ett helt ord, t.ex. Hammare, att utgå ifrån när du nu skall skriva ned nya ord du associerar till just hammaren. Det skulle kunna vara de logiska Spik, Snickare, Verktyg, Bygga, Slå osv…..men visst, du kan ju associera till precis vad som helst så det gör den här kategorin mycket svårbedömd. Detta var definitivt ett moment vi gärna valde bort på grund av alla ständiga diskussioner kring godkännandet av olika ord.

Kategorin Räkna upp är den absolut roligaste. Här står det på korten Kryddor, Bilmärken, Utländska insjöar, Insektsarter, Gator i London, Amerikanska presidenter etc. Så det är bara att börja skriva ned allt du kommer på. En riktig kunskapsrunda.

Slutligen då Sätta samman. Du får Bad-, eller Brand-, eller t.ex. Sand- på korten. Nu skall du ta andra ord och sätta ihop dem med Bad, Brand, Sand, så att du kan skriva ned; Badkruka, Badhandduk, Badkar, eller Brandman, Brandbil, Brandfackla eller Sandlåda, Sandtag osv. Du får som alltid bara poäng om du kommit på ord alla andra har missat.

Japp, det var Ord-mani det. Momentet Räkna upp är rätt skoj och Sätta samman och Hitta ord fungerar. Associera-momentet gör det inte alls. Man kan kräva poäng för precis vad som helst och det blir bara meningslösa motiveringar och tjafs. Nej, hoppa över detta liksom bruket av själva spelplanen. Ta ett antal kort i den eller de kategorier ni vill spela och bara kör……Skall man spela spelet enligt reglerna får helheten betyget 2+. Som det nu är finns det en mängd mer fartfyllda, mer lättspelade och framförallt roligare spel om ord. Välj t.ex Boggle om du vill Hitta ord eller Scattergories eller Blackout om du vill Räkna upp!