Nya Rappakalja (Tactic)


Fakta:
Antal spelare: 3-8 deltagare
Ålder: Från 12 år
Speltid: Ca 45 min
Innehåll: 1 spelplan, låda med 400 kort, snurra, 8 spelpjäser, block med skrivlappar och regler

Som med alla tidigare versioner i Rappakalja-spelserien gäller det att nyttja sin fantasi och snabbt kunna hitta på festliga och trovärdiga förklaringar på saker och ting, förklaringar som är så bra att dina motspelare går på dem. Kan du lura någon annan att tro att din förklaring är rätt får du poäng. Detsamma gäller förstås om du redan från början kan det rätta svaret (då behöver du ju inte hitta på en ny förklaring), men faktum är ju att spelet blir roligare om man inte kan utan måste hitta på..

Som alltid tidigare är det en spelare i varje omgång som drar ett kort och läser upp något som skall förklaras. Alla andra spelare skriver nu ned sin förklaring (eller det rätta svaret) och sedan samlas svaren in, läses upp och alla gissar i tur och ordning på vad de tror är rätt. Som jag sa tidigare får du poäng om du vet rätt svar eller får dina motspelare att gissa på din förklaring. Först in över mållinjen på spelplanen vinner, då har man samlat flest poäng.

Somliga rutor på spelplanen är markerade med en pil. Hamnar man där får spelaren sätta fart på snurran och kan vinna några extra steg framåt (men riskerar också att få backa ett steg). I den här versionen av Rappakalja är kategorierna Ord, Personer, Film, Lagen, Förkortningar. Du skall förklara ett svårt ord, berätta vem en viss person är eller var, vad filmen handlar om, avsluta en lagtext och tydliggöra vad en förkortning står för. Jag är inte riktigt förtjust i att denna version fått en plastsnurra att rotera för att chansa på extrabonussteg, men jag välkomnar de nya spelkategorierna; Lagen och Förkortningar, och det är ju frivilligt att använda snurran så det blir samma goda betyg till detta Rappakalja-spel som till de föregående. Rappakalja är min typ av spel helt klart! Ha, jag ljuger så bra.