No Thanks! (Z-Man Games)


Fakta:
Antal spelare: 3-5
Ålder: 8+ år
Speltid: 20 min
Innehåll: 55 spelmarker, 33 spelkort, regler
Konstruktör: Thorsten Gimmler

Så löjligt enkelt egentligen och samtidigt så fartfyllt, snabbspelat och spännande. Varför har man inte stött på detta fiffiga och roliga spel tidigare eller själv kommit på idén? No Thanks! är ett passande namn för här skall man säga nej tack till att ta upp kort. Varje kort ger nämligen poäng motsvarande deras värde och här vill man därför samla så få poäng som möjligt. Spelkortleken innehåller 33 kort, märkta 1-33, ett av vardera valören således, och när leken blandats plockas några kort bort och deltar inte i spelet. Nu kan såklart ingen veta vilka kort som saknas i serien 1-33.

Första kortet i högen vänds upp mitt på bordet och en liten bunt med röda plastbrickor delas ut till alla deltagare, lika många till var och en. Nu är reglerna alltså synnerligen enkla för spelaren i tur. Ta upp kortet eller låt bli. Tar du upp kortet får du kortets värde i poäng, lägger det framför dig och nästa spelare i tur vänder upp ett nytt kort och gör sitt val; ta upp detta eller låt bli.

Så fort du väljer att inte ta upp det aktuella uppvända kortet när det är din tur får du betala med en av dina röda plastbrickor och lägga denna på kortet. Ja, du betalar helt enkelt för att passa. Nästa spelare i tur väljer nu mellan att ta upp kortet och den röda brickan, eller avstå och själv lägga till ytterligare en egen röd bricka. Så fortgår spelet tills någon tar upp kortet (och alla tillhörande brickor).

Är det ett kort med högt värde (dvs. med många poäng man vill slippa) kan man alltså spela många varv där alla spelare så länge som möjligt bara skjuter till nya röda brickor. Förr eller senare tycker väl någon att värdet samt alla brickorna som följer med är värt att tas upp och gör så. Då får man sina poäng förstås men också en rejäl bunt brickor att nyttja för att kunna passa på kommande kort. Den som blivit helt utan röda brickor måste självklart ta upp kortet när man sitter i tur.

Nå, det är ett par små detaljer till att känna till. För varje röd bricka man har kvar när hela kortleken spelats igenom får man räkna bort ett poäng från den insamlade totalsumman, så inte nog med att man kan nyttja dem för att slippa ta upp kort. De förbättrar ens poängställning i slutet också. Ja, och så den sista och lite kluriga poängregeln:

En sammanhängande kortsvit är aldrig värd mer poäng än det lägsta kortet i serien så visst kan det ibland faktiskt vara riktigt lönsamt att frivilligt plocka upp ett kort. Har du t.ex. korten 11 och 22 framför dig har du just nu 33 poäng. Har du korten 12, 13, 14, 15, 16 och 17 har du bara 12 poäng. Har du tvingats ta upp korten 28, 30 och 32 har du hela 90 poäng, men tar du upp korten 29 och 31 (om de finns kvar i spelet) sjunker din summa till 28. Fiffigt va? Och så har du kanske några röda brickor kvar att ytterligare sänka poängen med? No Thanks! är ett svängigt kortspel med enkla regler som kan passa de flesta, värt en klar 4 i betyg.