Niagara (Rio Grande Games)


Fakta:
Antal spelare: 3-5
Ålder: Från 8 år
Speltid: 30-45 min
Innehåll: 1 spelplan, 10 träkanoter i 5 färger, 1 livboj, 1 molnpjäs, 12 genomskinliga runda plastskivor, 40 juveler i 8 olika färger, 35 paddelkort i 5 färger, regelhäfte
Konstruktör: Thomas Liesching

Med hjälp av spelkartongens lock, botten och innehåll bygger du ihop spelplanen. Du får en upphöjd flodsträcka där det faktiskt går att åka över kanten. Men det skall du undvika.

Spelet går ut på att samla ihop ett antal juveler. Först att få 5 helt olika, 4 av samma sort eller 7 valfria stenar vinner spelet. De ädla stenarna finns på 5 olika ställen längs med Niagaraflodens stränder och det gäller att ta sina två kanoter och ge sig av medströms och återvända uppströms tillbaka hem, förhoppningsvis med en juvel i kanoten efter varje resa.

Men det kan låta enklare än vad det är. Du måste noga planera både din utresa och din återfärd. Floden är både lång och strid. Om du inte ser upp kan strömmen ta sig ut över spelplanens kant och då mister du både kanot och eventuell last.

Träkanoterna placeras på genomskinliga plastskivor som ligger i floden. Allt eftersom floden rör sig skjuter spelarna efter varje omgång skivorna ett eller flera steg medströms. Minst en skiva far över kanten varje gång. Undvik att ha kanoten på den just då!

Alla spelare har till sin hjälp 7 små kort på handen. 6 av dem är paddelkort som ger förflyttning av en eller båda kanoterna 1-6 steg. Det 7:e kortet påverkar vädret. Inför varje spelvarv väljer spelarna varsitt kort av dem som de har till förfogande. I tur och ordning vänds de upp och respektive kanot flyttas motsvarande antal steg och eventuella juveler lastas på/av. Väljer man väderpåverkan går det helt enkelt till så att spelaren ökar på eller lugnar flodens framfart, dvs. får fler eller färre skivor att fara över kanten.

Efter varje drag har du ett kort färre på handen att välja bland och när alla 7 nyttjats vardera en gång plockas alla upp igen och så fortsätter spelet.

Att gå iland och lasta på en juvel kostar dig två förflyttningssteg så se till att välja att spela paddelkort av tillräckligt hög valör för att möjliggöra detta samt ev. förflyttning fram/tillbaka. Det finns dock ett sätt att komma över värdeföremålen nästan gratis. Färdas du uppströms (hemåt) med en tom kanot och din förflyttning slutar på en ruta (skiva) där en motståndarkanot med en juvel befinner sig får du (om du vill) helt enkelt lyfta över den till din kanot! (Begå stöld helt enkelt!) Se bara till att hinna i land med den innan någon stjäl den från dig.

Så ut med kanoterna i vattnet och försök plocka på dig så många strandfynd som möjligt. Mitt första parti Niagara blev en besvikelse. Spelgruppen fick inte kläm på förflyttningsreglerna och tyckte spelet var trist. Flera regelgenomläsningar senare var det dags att ge spelet en andra chans och då blev det en helt annan upplevelse med några svängiga partier. Niagara växer. Det krävs utan tvekan flera partier innan man funnit sin strategi, men spelet är snyggt, färgglatt, festligt, annorlunda och inte helt lätt att segra i. Betyget blir en stark trea!