NE-spelet (Nationalencyklopedin)


Fakta:
Antal spelare: 1-6 deltagare
Ålder: Från ca 14 år
Innehåll: Spelplan, 6 bokhyllor, 60 NE-band, 6 spelpjäser, tärning, 800 frågekort, 40 ledtrådskort, 6 stjäl-ett-band-kort, 6 välj-ämne-kort, regelhäfte

Nationalencyklopedin är ett rejält och omfattande uppslagsverk och spelet med samma namn gör inte heller någon besviken. Rejält och omfattande är orden. 800 spelkort med totalt 8000 frågor och svar och med ledtrådar därtill. Japp, det finns en ledtråd att få om frågan skulle uppfattas som för svår. Få och få förresten, skall du ha en ledtråd så kostar det!

Precis som i många andra liknande spel gäller det att kasta en tärning, flytta runt en spelpjäs på brädet och besvara frågor i olika kategorier. De 10 kategorierna är; Kropp och själ, Språket, Form och fantasi, Omvärlden, Skruvar och stjärnor, Hört och sett, Arena och kök, Förr och nu, Profiler samt Natur.

Dessa är kanske inte riktigt de frågegrupper man är van vid. Språket är ett spännande ämne, ofta med lite kluriga frågor om vanliga och ovanliga ord, ordspråk och ordvitsar. Omvärlden täcker ekonomi, juridik, geografi osv. Skruvar och stjärnor handlar såklart om teknik och naturvetenskap och Arena och kök om alla möjliga fritidsaktiviteter, alltifrån sport till matlagning. Ämnet Profiler är alltid kopplat till en person som sagt, skrivit eller sjungit något.

Rätt svar på frågor som du får på de mindre fälten på spelplanen ger dig inga NE-band i miniatyr, men du får alltid fortsätta slå, flytta och besvara nya frågor så länge du svarar rätt. NE-band i miniatyr, vad är det? undrar du… Jo, det är sådana du skall försöka samla ihop. Varje spelare eller lag förfogar över varsin bokhylla med många gapande tomrum. Du (ni) skall nu samla ihop de 10 NE-band som fyller upp hela bokhyllan. Det finns naturligtvis ett sådant bokband att vinna för respektive ämneskategori i spelet.

Dessa band kan man få för rätt besvarade frågor i olika ämnesrum. Ämnesrummen är de större fälten på spelplanen och även här finns det naturligtvis ett för varje ämne.

Utöver många små fält för olika ämnen, och 10 stora ämnesrum, att flytta runt till på spelplanen finns även några kortrutor. Hamnar du här erbjuds två alternativ. Ta ett kort och ditt drag är över. Strunta i kortet, slå ett extraslag och gå vidare…
Ofta är det bra att ta ett kort. Förutom att frågorna har ledtrådar är det de här korten som gör NE-spelet lite annorlunda jämfört med somliga andra frågespel.

Du kan få kortet för Begär ledtråd. Japp, skall du kunna utnyttja möjligheten till en ledtråd måste du betala för den med ett sådant här kort. (Du får faktiskt 4 st redan när spelet börjar, men de kan snabbt ta slut, somliga frågor är svåra).

Du kan få kortet: Tag ett band av en motspelare. Jodå, du kan få stjäla valfritt band från en motståndare när du passerar dennes pjäs på brädet eller hamnar på samma ruta.

Sist och slutligen; den tredje korttypen är Välj ämne när du vunnit ett band. När du står i ett ämnesrum och korrekt har besvarat en fråga i en specifik kategori kan du omedelbart byta det vunna bandet mot ett i ett annat ämne. På så sätt kan du klara dig förbi även kluriga frågor i de allra svåraste kategorierna.

Med en välfylld bokhylla innehållande 10 olika NE-band är det sedan bara att rusa mot NE-rutan mitt på spelplanen för att ta hem segern!

NE-spelet kommer med helt okej pjäser och bokband i plast, allt förpackat i en rätt stor och framförallt tung låda. Precis som ett inbundet band av NE-uppslagsverket väger bly gör även spelutgåvan detsamma, typ. Detta är inte riktigt frågespelet man plockar ned i kassen och tar med sig till vännerna. Men det bjuds ändå på spännande innehåll för många, många partier framöver och det är väl kanske ändå viktigare än spelets vikt och förpackningsstorlek?