Nefertiti (Matagot)


Fakta:
Antal spelare: 3-4 spelare
Ålder: 10+ år
Speltid: 45 minuter
Innehåll: Spelplan, 5 stadsbrickor, 16 tjänare, 4 poängbrickor, 30 mynt, 12 sigill, 46 gåvokort, Akhenatonkort, 13 karaktärskort, 2 tärningar, Ankt-bricka, marknads-/karaktärsark, regler.
Konstruktörer: Jaques Bariot, Thomas Cauet, Guillaume Montiage

Kung Akhenaton firar bröllopsdag med sin drottning Nefertiti och du skall dit och gratta. Du planerar att ta med dig tjusiga gåvor, men vad?

Du gästar marknadsplatser i Giza, Abu Simbel, Luxor och Akhet-Aton på jakt efter de där perfekta presenterna att överräcka. Spelaren som överraskar med de mest originella gåvorna vinner spelet.

Men spelets gåvor att välja bland är trots allt kanske inte så originella; du kan köpa Senet (ett egyptiskt brädspel), en harpa, stol, spegel, statyett, ett halsband eller något tjusigt i guld, så 7 olika saker allt som allt. Alla dessa föremål finns i multipla exemplar, ja en och samma vara kan finnas i ett eller flera exemplar på samma eller olika marknadsplatser. Köper du något gäller det att vara ensam om sin gåva, då blir den såklart mer värdefull. Har du tid och lust, skaffa dig samma saker som konkurrenterna för att reducera deras exklusivitet. Elakt.

Spelupplägget är busenkelt.

I din tur: Köp dig först (frivilligt) ett av sju karaktärskort som kan vara dig till hjälp. Betala med ett rött sigill om du har något (det har du dock inte när spelet börjar).

Placera sedan en av dina fyra tjänare på ett ledigt bud på någon marknadsplats. Tre marknader är alltid öppna, varje marknad har 7-10 platser för tjänare och deras respektive bud. Buden är givna för respektive plats, så först till kvarn.

När sedan en marknad stänger (olika kriterier för varje marknad) skall det beslutas vilken tjänare som skall gå därifrån med vilken gåva. Det finns fyra gåvor på varje marknad.

Den som bjöd mest lägger sitt bud i pengar i den lokala marknadens ”bank” och väljer först, sedan gör övriga tjänare det i budgivningsordning...

Högste budgivare väljer mellan att ta gåvokortet som har ett tillhörande sigill eller två andra kort.

De andra budgivarna får sedan välja mellan att ta ett kort (av de som finns kvar) eller hälften av pengarna som finns i marknadens bank.

När alla gjort sina val och tjänarna plockats bort, stängs aktuell marknad för en stund, fler gåvokort fylls på och en ny marknad öppnar någonstans och spelet fortsätter...

När ett speciellt kort dyker upp i gåvokortshögen (slumpvis placerat som ett av de fem sista) stängs en marknad permanent och man spelar igenom de resterande till stängningsdags.

Därefter utdelas poäng till alla utifrån respektive gåvas exklusivitet. Ju fler exemplar av en viss sak som lämnas över till kungaparet desto färre poäng är den värd. Det blir också poäng för pengar och sigill man har kvar vid slutet. Som så ofta; flest poäng vinner!

Nefertiti har enkla, tydliga regler, ett mycket simpelt spelupplägg. Auktioner brukar inte vara min grej när det kommer till sällskapsspel men i den här formen funkar det absolut. Temat är trevligt, färg och form på materialet passande, speltiden riktigt rask. Det här spelet väger väl lätt i mina ögon men är icke desto mindre en trevlig bekantskap, ett lämpligt familjespel.