Mysterium: Hidden Signs (Libellud)


Fakta:
Antal spelare: 2-7 deltagare
Ålder: 10+ år
Speltid: 42 minuter (nä du)
Innehåll: 42 kort för andens visioner, 18 kort för medium (6 personer, 6 platser, 6 vapen) och samma 18 bilder för anden, ett ark med information.
Konstruktörer: Oleksandr Nevskiy & Oleg Sidorenko

Texten på pappersarket upplyser om att alla regler från grundspelet gäller och att inga nya tillkommit. Nej, något annat var kanske inte att vänta med tanke på att den här expansionen endast bjussar på en uppsättning nya spelkort för att ge Mysterium lite variation, utökad livslängd, en lite annan utmaning.

Anden får 42 nya kort med visioner att ge som ledtrådar till övriga spelare, därtill finns 6 nya mordmisstänkta, 6 nya möjliga mordplatser och 6 nya vapen i dubbel uppsättning, dvs. samma bildkort att ha på bordet för de som agerar medium och för anden att placera i fack på sin spelskärm.

Ja, mer är det inte. Nu kan man mörda med en skridsko eller en golfklubba bland annat. Mordplatsen är nu kanske skolsalen, tvättstugan eller varför inte stora hallen med det schackrutiga golvet. Några av de mordmisstänkta personerna verkar jobba som arkitekt, jockey, hembiträde, leksaksmakare eller något annat. Visionskorten föreställer givetvis som vanligt precis allt mellan himmel och jord.

Och med det sagt är Hidden Signs alltså en samling nya bilder, varken mer eller mindre, somliga av dem riktigt snyggt illustrerade. För den som testat Mysterium, har spelet och gillar det, är detta snudd på ett obligatoriskt tillägg då du kanske efter bara några få partier snabbt hunnit bli väl bekant med grundspelets misstänkta personer, platser, vapen. För alla andra gör Hidden Signs varken från eller till.