Mouse Trap (Hasbro)


Fakta:
Antal spelare: 2-3 spelare
Ålder: Från 4+ år
Innehåll: 3 möss, 3 spelplansdelar, kartongsnurrhjul, ostsnurra och fot, ostbitsränna, stövel, gren, gungbräde, elefanten Elefun som grenhållare, krokodilen Jock Crok som plastränna, Giraffalaff som kulstoppare, flodhästen Hungry Hippo, apan Chasin’ Cheeky som hållare av fällan, badkar, stege, trädstam, bananklase, nätfälla, trädstam och blad, 2 kulor och spelanvisningar.


Spelboxen är rätt stor men så innehåller den också en hel del, både stora och små plastdelar, ett regelhäfte och lite mer. Plastdelarna skall en vuxen sätta samman till en stor spelplan och när de nio monteringsstegen framgångsrikt följts har man en spel- och lekyta av en stor pizzas storlek och med en höjd på knappt 30 cm. Det behöver knappast sägas att den här skapelsen inte ryms monterad i asken. Så med kanske max 5 minuters speltid blir det minst lika många för att bygga spelplanen. Det känns sådär.

Antingen måste bygget stå framme och samla damm i väntan på nästa spelomgång eller så skall allt försiktigt demonteras och sedan eventuellt byggas upp på nytt… Ja, förr eller senare kommer någon plastdetalj att gå sönder eller försvinna och då är musfällan redo för soptunnan.

Det du bygger upp här är alltså en musfälla, modell större. Ni spelar med varsin liten plastmus som spelpjäs och målet är att lyckas fånga någon annan. Först med att fånga en konkurrent blir alltså vinnaren!

Runt delar av pizzan, förlåt, den runda ostskivan, löper en förflyttningsslinga med lila, ljusblå och orange fält, 18 stycken, och de här färgerna matchar förresten spelpjäserna. Nacho Mouse är orange, Sneakers Mouse är ljusblå och Pepper Mouse är lila. På tre av de 18 fälten är det tillåtet att utlösa musfällan. Kommer du till ett av dessa så gör det om en annan mus befinner sig i lämpligt läge under fångstnätet!

Låt stöveln sparka på hinken. Ur hinken rullar en liten metallkula vidare i en slinga som löper över en krokodil. Kulan slår till en giraff som böjer sin hals och därmed slår ned en annan kula ned i ett badkar. Kulan faller ur badkaret ned på en trästock som vippar och i sin tur knuffar ned en flodhäst på en tryckkänslig platta. Det får en bananklase och fångstnätet att snurra runt och ned från ett palmträd. Med lite flax står en motståndarmus just då på ett fält rakt under nätet och blir fångad! Spelet är slut, någon har vunnit!

Ja, det var det hela. Mouse Trap är snyggt och färgglatt, coolt att se på. Det finns absolut ett riktigt spel här men det är nog egentligen endast skoj för de yngre spelarna. Och de yngre skall samtidigt kanske inte spela själva. Kan de få tillbaka den snurrande delen upp till palmtoppen efter att den lösts ut. Kan de återställa alla delar som vält till startläget? Behöver man oroa sig för att något skall gå sönder eller att en kula skall försvinna eller ätas ett yngre syskon? Säg det.

Antalet steg du får gå framåt avgörs av en snurrskiva. Du sätter fart på en triangulär ostbit och ser efter vilket fält den pekar på, ett orange, ljusblått eller lilafärgat. Flytta din mus framåt till närmsta fält i motsvarande färg. Och så turas ni om och försöker utlösa fällan när en motståndare alltså är lämpligt placerad inom räckhåll.

På ett sätt är alltså Mouse Trap ett snyggt och iögonenfallande spel, festligt med rörliga delar, saker som rullar, faller, tippar. Och med fina spelfigurer och andra glada djur på spelplanen. Å andra sidan väldigt skrymmande, lite skört och väl simpelt. Liksom lite för mycket, för vad som spelmässigt kan erbjudas kan jag tycka. Som leksak okej, som spel lite svagt.