Mosaikspelet (Semper)


Fakta:
Antal spelare: 1+
Ålder: 3-7 år (Sempers Spel som Lär-serie)
Innehåll: 32 mosaikbitar, 18 mönsterkort


Det hela må heta Mosaikspelet men är ärligt talat inte mycket till spel. Detta är mer en skapande lek, ett pussel, lite pysslande med plastbitar i olika färger och med olika former. Endast fantasin sätter gränserna. Lek ensam eller tillsammans med någon. Hur många som helst kan naturligtvis vara med och lägga pussel, lägga dessa plastbitar på varandra eller intill varandra som du behagar.

Eller varför inte lägga de olikformade och olikfärgade plastbitarna ovanpå de medföljande mönsterkorten (lite drygt A5-format på dessa). I sin enklaste form betyder detta inte mer än att du skall skapa t.ex. en kvadrat eller en triangel genom att lägga ett givet antal mindre plastbitar innanför konturerna av just en kvadrat eller triangel. I takt med att man jobbar sig igenom mönsterkorten blir skapelserna på dessa allt större och visar ett lokomotiv, ett fartyg, en lastbil, en väderkvarn etc. Här krävs såklart fler bitar att lägga på valfritt sätt intill varandra för att fylla ut motsvarande bild. Ja, använd vilka bitar du vill så länge du lägger dem innanför kanterna alltså.

Om du förstås inte vill leka fritt och helt strunta i mönsterkorten. Eller varför inte skapa egna mönster att lägga dessa bitar på?

Mosaikspelet är ett helt okej sätt för barn att träna upp skaparförmågan på, att bekanta sig med olika geometriska former. Plastbitarna är 6 mm tjocka och finns i färgerna gult, blått, grönt och rött. Vi har delar med liten och stor storlek för formerna cirkel, kvadrat, romb och triangel, totalt 32 bitar alltså.