Monuments - Wonders of Antiquity (Mayfair Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: 10+ år
Speltid: 40-50 minuter
Innehåll: Spelbräde, 16 spelbrickor, 13 monumentmarkörer, 120 kort, regler.
Konstruktör: Stefan Risthaus

Var med och bygg historiens största underverk. Res dem från grunden och bygg dem allt större genom att spela ut många spelkort med samma underverksbild. Bygger dina motståndare fina underverk så försök att sabotera dem! Allt i jakten på poäng!

Ja, det låter kanske både konstigt och elakt men så går det faktiskt till. Ni turas om att spela ut olika kortserier (allra minst ett par) med bilder på olika underverk. Ju fler kort föreställande samma underverk desto bättre, men med stort antal blir det samtidigt mer troligt att någon annan spelare kommer att försöka stjäla kort av dig. Men gör det verkligen så mycket? Ju fler som stjäls desto mer värdefulla blir de som ändå finns kvar! (Så frågan är ju om du blivit av med alla korten eller har samlat en såpass lång serie att det räcker till poäng (om korten stjäls ett i taget)?

Man spelar med kort för 12 olika underverk (för varje underverk finns 9 kort (märkta 1-9) och därtill försedda med en symbol; papyrusrulle, skepp eller hjälm).

Blanda alla korten, ge varje spelare 5 stycken. Lägg tre monumentkort (underverk) uppvända intill spelbrädet.

Turas om att välja endera av följande två handlingar; Ta en Monumentrunda eller en Historisk tur.

Monumentrunda innebär att man i grunden får utföra 3 handlingar (spendera 3 actionpoäng) och då väljer man fritt från ett smörgåsbord med fyra olika saker. Här gör man dem i valfri ordning och gärna fler av samma om man så skulle önska. Du kan också köpa dig ett fjärde drag (räknas förstås inte som en handling) av nedanstående till priset av 2 spelkort som visar samma symbol (inte nödvändigtvis samma underverk).

1. Dra ett kort för en actionpoäng (blint från högen eller ett av de uppvända tre korten.) Upprepa gärna, varje kort kostar 1 action/är en handling.
2. Res ett monument, dvs. bygg ett underverk.
Är du först av spelarna att bygga ett visst underverk spelar du åtminstone 2 kort med samma illustration (bild på monumentet).
Är du spelare nummer två att bygga ett visst monument behövs minst 3 kort med samma bild. Du får inte bygga ett monument om det redan byggts av två andra deltagare. Att bygga ett monument kostar 1 handling (1 actionpoäng) oavsett hur många kort som används.
3. Bygg ut ett befintligt monument, dvs. förläng kortserien med fler bildkort på underverket. Det kostar 1 handling per monument.
4. Samla poäng. Du kan få poäng om du spelar två kort med samma symbol (papyrusrulle, skepp, eller hjälm, dock ev. med olika bilder för monument), Det blir ett poäng per monumentkort som ligger utspelat framför dig och som bär samma symbol. Den här handlingen kostar 1 per spelat kortpar.

Som alternativ till allt ovanstående (delar av en Monumentrunda) kan man istället välja den Historiska turen. Den involverar kortstölder från motståndarna och du måste ha en av dina fyra poängbrickor kvar.

Plocka helt enkelt bort ett kort från varje motståndarmonument som omfattar två eller flera kort.

Notera hur många kort totalt du tog bort från motståndarna på spelbrädets historiska skala. Flytta sedan en markör för varje underverk du tog ett kort för, ett steg åt höger (även det på spelbrädet). Varje sådant steg åt höger ökar på det slutliga värdet för respektive monument.

När det inte går att fylla på med 3 nya uppvända monumentkort är spelet slut.

För varje monument anger alltså respektive markör på brädet (kolumnen) poängen som kan vinnas. Är man ensam om att ha byggt ett visst monument får man många poäng, är det två som byggt ges poäng till båda men mest till den med flest kort med aktuell bild.

Vad gäller den Historiska turen får man hela 12 minuspoäng för varje egen bricka man inte placerat på den historiska skalan. De övriga ger poäng för det antal stulna kort de representerar. Att stjäla från andra blir alltså mer eller mindre självklart.

Att spela detta på två deltagare innebär att sköta två olikfärgade pjässerier vardera, hålla isär dem under spelet (välja brickfärg för historiska poäng/stulna kort) och i slutet summera poängen de dragit ihop.

Som ett spel med kortsamlande i långa serier fungerar detta helt okej. Lagom lättsamt, lagom snabbspelat, lätt att komma igång med. Att köra den historiska turen funkar dock bättre med många deltagare än med få men hela temat med att bygga underverk är ett påklistrat ett. Spelkorten kunde egentligen visa vilken bild som helst, eller bara finnas med i 12 olika färger. Det känns inte logiskt att ha byggt ett underverk färdigt med 2 eller 3 kort för att sedan kunna fortsätta bygga på det med kanske ett halvdussin kort till... Då var det kanske inte färdigt i förstaläget, eller har det kanske förstörts och måste restaureras? Ja, jo, förstörs lite gör det ju faktiskt, om korten stjäls...