Monster 4 (Lego)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 7+ år
Speltid: 15-20 minuter
Innehåll: Byggbar Lego-tärning, 141 Legobitar, regelhäfte samt bygginstruktioner


Med 100-talet Legobitar bygger du ihop en kyrkogård med 16 gravstenar, fördelade på fyra rader och fyra kolumner. De fyra (2 x 2) gravstenarna längst ut i respektive hörn (fjärdedel) av spelplanen utgör varsin kyrkogårdszon och här finns två ljusgrå resp. två mörkgrå zoner, diagonalt motsatta varandra. Du spelar alltså på totalt 8 ljusgrå resp. 8 mörkgrå gravar på kyrkogården.

I Monster 4 spelas det med en spindel, en massa monster och skelett hopsatta av små Legobitar. Här skall det snabbast möjligt radas upp fyra monster i egen färg någonstans på kyrkogården, i en vågrät, lodrät eller diagonal rad, och den som först lyckas med det är spelets vinnare. Monster 4 är således ett 4-i-rad-spel. Skeletten utgör jokerpjäser och dessa kan alla ersätta ett monster i valfri färg i den rad det placeras. Spindeln kommer då och då att dyka upp och tvinga bort pjäser från spelbrädet!

Baserat på utfallet av ett kast med den speciella Legotärningen utförs en av sex möjliga händelser i varje drag. Med det ljusgrå eller mörkgrå fältet uppåt på tärningen får du helt enkelt ställa ut ett av dina monster i valfri ledig grav i motsvarande färg. Alternativt får du flytta ett eget monster som redan står på kyrkogården till en ledig grav i rätt färg. Skulle alla fält i aktuell färg redan vara upptagna blir det nästa spelares tur.

Tärningens tredje möjliga utfall visar både ljus- och mörkgrå färg vilket såklart innebär att du får placera en pjäs på valfri ledig grav.

Med vit sida upp skall ett skelett ställas på valfri plats. Dessa fungerar som sagt som en joker för samtliga spelare.

Med den mångfärgade tärningssidan uppvänd tar du bort valfri spelares pjäs från kyrkogården och ställer dit en egen. Du kan ta ett nytt monster från ditt lager eller flytta ett redan tidigare utställt.

Det sjätte och sista utfallet av tärningen betyder att svart sida kommit upp. Då hoppar Legospindeln ned i en av de fyra zonerna och skrämmer bort samtliga monsterpjäser som kan finnas på de fyra gravarna. Dessa tas tillbaka av respektive spelare. Skelett står dock alltid kvar där de en gång placerats spelet igenom och det är såklart tärningskastaren själv som väljer var spindeln skall agera.

Ja, Lego-Monster 4 är alltså ett alternativt 4-i-rad-spel med Legopjäser. 4-i-rad kan vara skoj men är i mitt tycke bäst om man själv får välja var man skall ställa sin pjäs. Här är det tärningen som ofta begränsar dina möjligheter och med skeletten som jokrar kan spelet vara över väldigt snabbt.

Lyckligtvis kan du variera dina regler och bestämma att skeletten måste ingå i en vinnande rad, att de istället blockerar en rad, att spindeln bara skrämmer bort motståndarpjäser osv. och då kan detta såklart bli annorlunda och bättre. Nu sätter jag mitt betyg baserat på spelupplevelsen som erbjuds med grundreglerna. Detta är helt klart mest för de unga och därav följer att spelet placeras i Barnspelskategorin.