Monopol VM-upplagan Frankrike -98 (Parker)


Fakta:
Antal spelare: 2-8 deltagare
Ålder: från 8 år och uppåt
Innehåll: Spelplan, egendomskort, spelpengar, 2 fotbollstärningar, 8 spelpjäser, Hemma- och Borta-kort, 32 läktare, 12 arenor, regelhäfte

Världens kanske mest populära sällskapsspel finns i mängder med utgåvor. Det verkar som om varje land och större världsmetropoler får sina egna versioner med lokal anknytning. Därtill kommer Monopol-spel med spelplan, pjäser och kort inspirerade av populära filmer, olika seriefigurer och andra teman. Det finns ju spel med Disneytema, Star Wars-tema, Sagan om Ringen, Spiderman, Batman, The Simpsons osv….. Detta är ett Monopolspel med fotbollstema, den svenska versionen av utgåvan i samband med Fotbolls-VM i Frankrike 1998.

Spelreglerna är exakt desamma som i andra Monopolspel. Det gäller att slå tärningar och flytta sin pjäs runt, runt spelplanen. De rutor man hamnar på är antingen av typen ”Ta ett kort och se vad som händer”, eller av sådan karaktär att du får köpa dig äganderätten till den ruta du hamnar på. Sedan kommer andra spelare under det fortsatta spelets gång att få betala dig hyra var gång de hamnar på rutan i din ägo. Du får förstås betala dem pengar om du hamnar på rutor någon annan äger. Köp klokt och se till att få de bästa rutorna samtidigt som du ser till att inte bli bankrutt. Den som är sist kvar i spelet med pengar är vinnaren!

Somliga rutor hänger ihop i serier. Lyckas du köpa (skaffa dig äganderätten till) alla de två eller tre rutor som hänger ihop i en serie får du ta ut dubbel hyra av motståndarna. Dessutom får du om du vill investera ytterligare och bygga upp hus och hotell på dina rutor. Det gör i sin tur att du kan ta ut en ännu större hyra för en motspelares besök!

Hus och hotell förresten, nej de finns ju i originalversionen. Här i utgåvan med fotbollstema är alla klassiska rutor med vanliga gator utbytta mot världens 22 bästa fotbollslag. Du köper landslaget från Sverige, Tyskland, Brasilien, Spanien, Italien, Frankrike, Holland osv. Hus och hotell som du annars bygger ut med är nu utbytta mot pjäser i form av läktare och större arenor.

Chans- och Allmänningkorten från originalspelet är utbytta mot Hemma- och Borta-kort, spelpjäserna utgörs av metallfigurer i form av en fotbollssko, en visselpipa, en fotboll, en pokal, ett mål etc. Du kastar två tärningar som vanligt för att få flytta, här är de båda tärningarna tolvsidiga i form av fotbollar. Lyfter du ut plastinsatsen för alla egendomskort och sedlarna ur boxen har du en grön fotbollsplan i askens botten att kasta ”fotbollarna” i.

Variation i all ära, men det här är ett vanligt Monopol-spel, varken mer eller mindre. Fast det är kanske roligare att köpa sig Brasilianska fotbollslandslaget än Norrmalmstorg?