Monopol Junior (Parker/Hasbro)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 5-8 år
Innehåll: Spelplan, 25 Chanskort, 4 x 12 set med plasthus (biljettluckor), tärning, Monopolpengar, 4 bilar

Det klassiska affärsspelet i en förenklad version för yngre spelare, kan det verkligen funka? Jodå, riktigt bra faktiskt. Så till den grad att jag som vuxen också står ut med ett parti eller rentav två eller tre på raken då och då.

Spelet håller god kvalitet, spela som röd, blå, gul eller grön besökare på ett nöjesfält. De olika fälten på brädet är olika attraktioner och butiker i parken som du får besöka. Första gången du hamnar på en ruta kan du betala för att ta över ägarskapet för platsen och ansvara för driften, dvs. placera ett hus på fältet. Nu är det du som äger Lustiga huset, Trampbåtarna, Ballongståndet, Dockteatern eller kanske Berg- och dalbanan.

Näste besökare på samma fält skall nu på klassiskt manér betala dig en slant för att få stanna kvar (gästa nämnda attraktion, köpa en ballong, sockervadd osv.) förutsatt att du alltså ställde ditt hus på platsen. Annars är det såklart fritt fram för någon annan att göra en investering...

På ytterligare fyra fält får du besöka olika järnvägslinjer och slå tärning igen (tågen går väl fort kan jag tänka?!) och här och där finns några fält där olika avgifter skall betalas till Herr Monopols ruta. Ja, det kostar naturligtvis några kronor för att titta på fyrverkerier eller vattenshowen. Lyckligtvis kan någon tursam parkbesökare få alla de här pengarna om de stöter på nämnde Herr Monopol, dvs. hamnar på hans ruta i ett hörn.

Du får 2 kronor när du passerar gå och övriga spelplansfält är typiska Chans-rutor. Dra bara ett Chanskort och följ instruktionerna. Oftast kan du få ställa ut ett hus gratis på något ställe, kanske rentav få ta bort ett för en motståndare, eller så skall du betala eller få en slant eller gå till en viss ruta omedelbums!

Mer är det inte. Svårare än så är det inte. Men det räcker bra för ett förenklat Monopol. Låt tärningen rulla, flytta och köp eller betala, alternativt dra ett kort. Monopol Junior spelas föredömligt enkelt och snabbt men precis lika slumpartat som vuxenutgåvan. Ett parti är över så fort någon blivit av med alla sina pengar. Då ser övriga spelare över sina resurser och vinnaren blir såklart den som är rikast i kontanta medel räknat!

Här finns 32 spelplansfält och somliga attraktioner och butiker hänger ihop i olikfärgade par. Skaffar du kontroll över båda enheterna betalar besökare dubbel avgift vid ett senare besök. Inköp och avgifter att betala är annars lägst i början, direkt efter GÅ, för att sedan stiga. De mest exklusiva attraktionerna är Loopen och Berg- och dalbanan, de kostar 5 kr styck. Javisst, här är beloppen inte i tusental utan i enstaka kronor. Sedlarna kommer i 1-, 2-, 3-, 4- och 5-kronors valörer, dessutom lättåtkomligt placerade i separata fack i förpackningen.

Reglerna är enkla, allt nästan perfekt för ett Monopol i juniorformat, men varför bilar som spelpjäser? Inte sjutton förflyttar man sig i bilar inne på nöjesfältet? Aha, det är kanske elbilar i miniformat i en slinga som till och med barn får köra?...