Monopol (Parker)


Fakta:
Antal spelare: 2-8 deltagare
Ålder: från 8 år och uppåt
Innehåll: Spelplan, 2 tärningar, 10 spelpjäser, 32 hus, 12 hotell, Chans-kort, Allmänning-kort, lagfartbevis, sedlar i olika valörer
Konstruktör: Charles Darrow (m.fl)

Kanske det mest klassiska av alla sällskapsspel, Monopol. Vandra runt spelplanens 40 rutor medurs, varv efter varv efter varv tills alla spelare utom en förlorat sina pengar (eller gett upp ändå!). Japp, det är Monopol det. Spelet där galet investerande och otur med tärningarna kan leda till konkurs inom 10 minuter och där en massa tur och skickligt planerande kan få dig att spela vidare i timmar…….

Majoriteten av spelplanens rutor bär namn efter olika gator i Stockholm. (I just den här utgåvan i alla fall). Den som landar på en sådan ruta kan köpa sig äganderätten till just den specifika gatan för en viss summa pengar. Somliga gator är förstås mer exklusiva än andra och kostar därför en bra slant extra. Den som köper gatan lägger motsvarande lagfartsbevis framför sig och kan för resten av spelet få pengar (hyra) av motspelarna var gång de hamnar med sin pjäs på denna ruta. Återigen, vissa gator är dyrare att köpa och således kostar det också mer att hamna på dessa än andra.

I olikfärgade grupper om två eller tre gator sitter rutorna ihop på rad på spelplanen och kan du skaffa dig äganderätten till alla gatorna i samma serie får du ta ut dubbel hyra av den som stannar på din mark. Du får också möjligheten att ytterligare utnyttja marken/gatan/rutan genom att investera i byggnation för upp till fyra hus och därefter ett hotell på varje ruta i serien. Byggda hus och hotell på gatorna ökar rejält den hyra du kan ta ut, men innebär också en risk i form av eventuellt ökade kostnader för reparationer och underhåll. Och lägger du alla dina slantar på att köpa hus har du kanske inte kontanter när det är dags för dig att betala hyra på någon annans mark? Monopol är hela tiden en avvägning mellan att spara pengar eller investera, och att lita på tur med kort och tärningar.

Vissa av spelplanens rutor innebär att du drar ett Chans- eller Allmänning-kort och dessa kan ge dig extra förflyttning och pengar eller ta detta ifrån dig, kasta dig i fängelse eller låta dig slippa ut ur finkan. Ett par rutor låter dig bara hämta andan för en stund och varje stopp på eller förflyttning förbi startrutan med texten Gå ger dig 4000:-.

Ja, så går spelet till. Kasta de båda tärningarna och flytta din pjäs. Slår du lika, slå igen och flytta. Runt och runt, varv efter varv. Monopol är nog ett spel att älska eller hata. Jag har inte bestämt mig för vilket än, så betyget blir förstås däremellan.