Monkey Business – Cash Is Kong (Gigantoskop)


Fakta:
Innehåll: 60 kort, 60 mynt, regler
Konstruktörer: Peter Hansson, Daniel Ahlm, Linus Engström, Ola Janson, Christian Johansson, Christoffer Krämer, Erik Lundström, Jesper Moberg, Christoffer Nilsson, Johan Salomonsson, Jon Söderhjelm

Expansionen Monkey Business – Cash Is Kong erbjuder fler galna kort till och introducerar pengar i kortspelet Spank the Monkey. Köper du rätt utgåva av grundspelet kan du få med det här paketet på köpet, annars finns det såklart att skaffa som separat tillbehör.

Bortsett från en uppsjö nya kort som varierar spelet på otaliga sätt förändras Spank The Monkeys spelupplägg med två nya spelfaser och en gammal bekant fas delvis förändrad.

Det börjar med en nyhet, en inkomstfas. Somliga skrotkort du kanske stoppat in i ditt torn kan ge dig mynt när du inleder ditt speldrag. Pengar är bra att ha för sedan kommer en underhållsfas. Somliga kort kostar det pengar att ha kvar i sitt torn. Ja, det är bara att betala och vara glad… Eller omedelbart tvingas ta bort korten…

Andra skrotkort du får upp på handen får du bara spela ut om du betalar för dem. Vill du t.ex. ha en japansk trädgård, en lyxjakt, ett ånglok, en flygel eller kanske en köttätande växt i ditt torn är det bara att slanta upp ett mynt eller två när kortet spelas ut.

Dra kort-fasen förändras med ett tillägg till grundreglerna. Du kan använda dina pengar till att köpa nya kort om de du får som vanligt inte duger. Du kan också sälja ett skrotkort du har på handen för dess styrkevärde i mynt.

Du kan attackera med humrar, fyrverkerier, Mingvaser eller göra en smygattack med en sugkoppskanon! Du kan förstärka ditt torn med elstängsel, lämlar, försäkringsbrev, ja till och med en fanklubb.

Försvarar dig mot anfall gör du lämpligen med pepparsprej men du kan också dra fram ett obduktionsbord i rostfritt stål. En spegel är såklart inte mycket att försvara sig med men å andra sidan känns det inte heller speciellt lyckat att delvis bygga sitt torn med en uppblåsbar hoppborg!

Ja, knasigheterna fortsätter och det mesta är sig likt. Man bygger på sitt torn för att komma upp i höjd för att nå apan man vill smiska. Man förstärker sitt bygge, anfaller andra och försvarar sig själv. Det är väl främst pengamomentet jag har något emot, jag tycker det känns onödigt. Det hade gott kunnat räcka med bara en samling nya kort. Nu skall små pappmynt erhållas och förloras, plockas fram och tillbaka. Somliga kort måste avlägsnas för att man inte har råd med dem längre, andra kort får du kanske inte ens spela ut på grund av brist på ekonomiska medel. Jag tycker att det blir en hel del spelförstörelse med dessa nya regler, något som såklart inte gynnar spelupplevelsen. Här finns ju nog med inbyggd spelförstörelse, haha.

Men å andra sidan, här finns också guldkorn. Vad sägs om specialkortet Apatrapp? Spela ut kortet så snart någon spelare smiskat apan och tror sig ha vunnit spelet! Det visar sig då att apan man smiskat inte varit den riktiga apan, så flytta upp apan två steg och spela vidare… Festligt!!