Modern Art (Lautapelit.fi)


Fakta:
Antal spelare: 3-5 spelare
Ålder: Från: 10 år
Speltid: 45-60 min
Innehåll: Ett poängbräde, 70 spelkort med konstverk, 5 konstgalleriskärmar, pengamarkörer i fem valörer, 12 svarta värdemarkörer, regelbok
Konstruktör: Reiner Knizia

Modern Art är ett auktionsspel i konstmiljö. Alla spelare representerar varsitt konstgalleri och förfogar över upp till fem konstnärers olika tavlor. I spelet finns 70 tavlor som alla är olika och somliga konstnärer har skapat fler konstverk än andra. Upplägget är enkelt. Sälj ditt galleris tavlor till högstbjudande. Auktionera ut en tavla från ditt lager i varje runda. Köp dem själv om du vill, men då självklart så billigt som möjligt. Exakt hur en auktion skall gå till varierar med varje tavla. Vissa konstverk måste säljas till ett fast pris, den som först betalar denna summa får tavlan, ingen budgivning alls är tillåten. För andra tavlor ges alla spelare en möjlighet att i tur och ordning passa eller höja ett bud. Somliga auktioner är dolda, alla lägger en slant i sina händer som sedan öppnas samtidigt. Den som lagt högsta budet tar tavlan. Ett annat sätt att ha auktion är på sedvanligt fritt, öppet sätt där alla får ropa bud i munnen på varandra. Somliga tavelkort skall säljas som en dubbelauktion, dvs. tillsammans med ytterligare ett konstverk av samma målare. Har man nu inga tavlor kvar av konstnären ifråga kan en annan spelare bjussa på ett kort och dela auktionsvinsten.

En runda, av totalt fyra, är avslutad så snart någon spelare vill auktionera ut en specifik konstnärs femte verk. Då avslutas omgången bums och konstnärernas alla hittills sålda tavlor räknas. Den konstnär (inte spelare alltså) vars tavlor som i innevarande varv varit populärast (som det sålts flest av) får en 30-marker vid sitt namn på poängbrädet. Varje tavla en spelare nu köpt under rundan av den konstnären är således värd 30.000:-. På samma sätt är den näst mest och tredje mest populära konstnärens tavlor värda 20.000 resp. 10.000 kronor styck. Tavlor som man köpt av de båda kvarvarande konstnärerna i omgången visar sig vara värdelösa. Man måste alltså sträva efter att ha tavlor av de tre mest populära målarna i varje omgång. Så länge en viss konstnär fortsätter att vara i ropet adderas poängmarkernas belopp så att man kan få en tavla som efter fyra omgångar är värd 30.000 x 4 kr. Förutsatt alltså att samma konstnär är mest såld i alla omgångarna. Så fort man inte ligger på topp tre i popularitet nollställs så att säga tavelvärdet.

Så här finns utrymme att vara taktisk. Tjänar du mest på att tidigt spela ut den femte tavlan av en viss konstnär för att snabbt avsluta rundan och ta din vinst. Eller ser kanske någon annan spelare ut att ha köpt många tavlor av en viss konstnär och verkar vilja avsluta omgången själv, ja då vill du kanske balansera det hela med flera auktioner med någon annans konstverk och hålla igång spelet. Modern Art är ett lite annorlunda auktionsspel med högt tempo. Enkelt att förstå och komma igång, men osäkert in i det sista vem som vinner. Det är ett snyggt omslag på kartongen och snygga illustrationer på skärmarna som döljer spelarnas intjänade pengar, men själva konstverken hade gärna fått vara tjusigare. Och spelskärmarna hade gärna fått vara stadigare, mer rejäla…..Medelbetyg med ett litet plus för fräsch spelidé.